fallback

Анализатор: Съществува риск доларът да се превърне в „токсичен отпадък“

Пропадането на зелените пари може да се задълбочи, предупреждава Робърт Грифитс, технически анализатор в Cazenove Capital

16:40 | 25.10.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Пропадането на щатския долар може да прерасне в истински срив, в случай че доларовият индекс потъне под миналогодишното си дъно. Това предупреждава техническият анализатор от Cazenove Capital Робин Грифитс, цитиран от CNBC.

“Ако доларовият индекс се смъкне под дъното си отпреди година, това не само ще предизвика нови продажби, а може да доведе и до паника“, смята анализаторът. „Преди година доларът бе смятан за твърде евтин, ако падне под тази стойност има вероятност да се превърне в токсичен отпадък“.

Доларовият индекс отстъпва с 0,81 на сто до 76,84 пункта днес, като новият спад се дължи на изводите от срещата на Г-20, проведена през уикенда. На нея не се стигна до конкретно споразумение за регулиране на валутните курсове и конкретни ангажименти за избягване на валутната война.

„Доларът е под силен натиск, за последните два месеца виждаме ефективна девалвация от около 14 на сто“, посочва Грифитс.

Перспективите пред фондовия пазар са позитивни и основните индекси могат да извлекат полза от сезонния тласък, който обикновено се наблюдава в този период на годината. „Намираме се в самото начало на силния период, характерен за „нормалните“ години“, смята Грифитс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 10.09.22 г.
fallback