fallback

Китайски медии: Юанът поскъпва, но това не е устойчива тенденция

Съвсем скоро китайската валута ще започне да поевтинява, макар САЩ да настояват за обратното, се казва в материал на водещия партиен вестник

11:57 | 18.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Поскъпването на юана, което се наблюдава през последните месеци, няма да продължи още дълго се казва в официалния вестник на управляващата партия в Китай People's Daily, предаде Ройтерс.

През последните няколко месеца юанът е поскъпнал с 2,8 на сто спрямо долара, след като бе направена промяна в начина, по който се определя валутният курс в Китай. По-голямата част от този ръст е генерирана след август, когато зелените пари започнаха да отстъпват рязко на международните пазари.

Според вестника няма никакво значително подобрение в състоянието нито на китайската, нито на глобалната икономика и това прави повишението в курса на юана неустойчиво.

„Ако юанът поскъпне значително заради натиска, който оказват САЩ и някои други страни, това би означавало, че Пекин манипулира валутния курс, не е ли така?“, се пита в статията. Този коментар вероятно се отнася към критиките, които американските власти периодично отправят към Пекин за нивото на юана спрямо долара.

Според вестника натискът върху юана скоро ще отслабне, тъй като търговският излишък на Китай ще започне да пада. Данните за септември показаха, че положителното търговско салдо се е свило до най-ниското си ниво за последните пет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 26.08.22 г.
fallback