fallback

Търговският дефицит на САЩ със скок от 8,8% през август

Производствената инфлация в страната расте, увеличава се и броят на американците, останали без работа

16:02 | 14.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Днешният ден поднесе поредица негативни новини за американската икономика. Те дойдоха от данните за търговския дефицит на САЩ през август, производствената инфлация за септември и подадените молби за помощ при безработица от последната седмица.

Търговският дефицит на САЩ се е раздул с 8,8 на сто до 46,3 млрд. долара, което надхвърля значително предварителните очаквания на анализаторите. Те бяха за ръст на дефицита до 44,1 млрд. долара, съобщава Marketwatch.

Вносът през август е нараснал доста по-бързо от износа, а търговският дефицит с Китай е отбелязал рекордна стойност от 28 млрд. долара. Месец по-рано стойността на отрицателното салдо беше 20,3 млрд. долара. Експортът е нараснал с едва 0,2 на сто до 153,9 млрд. долара, докато при вноса има ръст от 2,1 на сто до 200,2 млрд. долара.

За първите осем месеца на годината официалната статистика отчита търговски дефицит от 334,9 млрд. долара, което е драстичен ръст спрямо стойността от 235 млрд. долара, отчетена за същия период на миналата година.

През септември производствените цени в САЩ са се увеличили с 0,4 на сто, показват други данни. Това се дължи основно на поскъпването на месните продукти и природния газ, става ясно от тях. Основният индекс на потребителските цени се е увеличил с 0,1 на сто, което съвпада с предварителните очаквания на анализаторите.

Изненадващо неприятна новина дойде от трудовия пазар, след като стана ясно, че през последната седмица броят на подадените молби за помощ при безработица се е увеличил с 13 хил. до 462 хиляди.

Предварителните прогнози бяха показателят да отстъпи до 444 хил. молби, допълва медията.

След новините не се наблюдават значителни движения на валутните пазари, като доларът се стабилизира около 1,4080 EUR/USD. Това ниво бе постигнато след рязък ръст на еврото, постигнат по-рано днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
fallback