fallback

Инфлацията на Острова надвиши тавана от 3% за седми пореден месец

Отделни данни на Британския статистически офис показаха, че износът и вносът на стоки в страната намаляват през август

13:33 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация във Великобритания остана на ниво от 3,1 за втори пореден месец през септември, като се намира над определения от правителството таван от 3% за седми пореден месец.

В сравнение с август, потребителските цени в страната са останали без промяна, като силното поскъпване на облеклото и обувките компенсира поевтиняването на транспортните услуги.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните стоки, алкохол и тютюневите изделия, отчита ръст от 2,7% на годишна база.

Данните на Националния статистически офис отговориха на пазарните очаквания.

Целта на Английската централна банка е да поддържа годишната инфлация близо до, но под целевото ниво от 2%. Когато инфлацията надхвърли тавана от 3%, определен от правителството, ръководството на централната банка трябва да обясни публично защо това се случва.

Годишната инфлация в страната надхвърли тавана от 3% през март тази година, след като поскъпването на суровините и поевтиняването на паунда повишиха цените на вносните стоки.

Отделни данни на Британския статистически офис показаха, че износът и вносът на стоки намаляват през август, което загатва за забавяне на стопанската активност в страната през третото тримесечие.

Износът се свива с 2,1% на месечна база, докато вносът намалява по-бързо с 2,7%. В резултат на това отрицателното търговско салдо на страната се понижава до 8,2 млрд. паунда в сравнение с дефицит от 8,7 млрд. паунда за юли.

Британската лира поевтинява с 0,4% срещу долара днес, като към 13:15 ч. българско време една лира се търгува срещу 1,5815 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 09.09.22 г.
fallback