fallback

Русия: БРИК е против опитите на САЩ да се меси във валутната политика

Бразилия, Русия, Индия и Китай се противопоставят на американските опити за намеса в определянето на валутните курсове

19:04 | 08.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Страните от групата БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай са единни в противопоставянето си на опитите на САЩ да отслаби или елиминира механизмите, с които четирите страни контролират движнието на валутните си курсове. Това обяви финансовото министерство на Русия, съобщава Bloomberg.

Четирите държави ще „се противопоставят категорично” на критиките към упражняването на валутен контрол, които се очакват по време на годишната среща на Межународния валутен фонд и Световната банка. Събитията ще се проведат през уикенда в американската столица Вашингтон.

Страните от БРИК „са постигнали обща позиция, че валутните курсове не са проблем. Вместо това те са последствие от по-дълбоки процеси като тенденциите за спестяване и инвестиране, както и от инвестиционния климат”, е заявил финансовият министър на Русия Дмитрий Панкин.

Очаква се по време на срещата фокусът да падне върху валутните курсове и водената според някои анализатори през последните месеци валутна война. Тя се изразява в склонността на повечето развити страни да понижат курса на валутата си, за да подкрепят икономическия си растеж.

Бразилия е една от страните, която най-силно страда от поскъпването на валутата си, което е следствие от огромното количество долари в обращение. Доброто развитие на страната привлича големи доларови потоци, което води до поскъпване на реала и затруднения за експортните компании в Бразилия.

„Не вярвам в евтината валута като добър начин за постигане на растеж”, заяви по-рано тази седмица Алексей Уюкаев от руската централна банка. Тогава той посочи, че през септември институцията е направила сериозен прогрес към либерализиране на валутния курс, продавайки 1,3 млрд. долара от валутния си резерв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
fallback