fallback

Анализатор: Еврото ще поскъпне до 1,50 срещу долара до края на годината

Европейската централна банка води дефлационна политика въпреки изкупуването на облигации, смята Уорън Моузлър от AVM

13:40 | 07.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Еврото ще продължи да поскъпва спрямо долара и вероятно ще достигне ниво от 1,50 EUR/USD до края на годината. Причина за това е политиката на Европейската централна банка, която е подчертано дефлационна, посочва Уорън Моузлър, брокер в AVM, цитиран от CNBC.

Моузлър все пак е коригирал прогнозата си надолу спрямо юни, когато предрече ръст на еврото до 1,60 EUR/USD в края на годината. В този момент еврото се търгуваше на ниво от едва 1,19 долара за евро.

Според анализатора в момента няма какво да спре поскъпването на валутата, като единствено за това може да попречат действия на Европейската централна банка. Моузлър е категоричен, че ако се запазят настоящите тенденции, то в края на годината двойката евро/долар ще се търгува в границите 1,45-1,50 долара за евро.

Анализаторът смята, че политиката, която води Европейската централна банка, е подчертано дефлационна, макар институцията да изкупува правителствени облигации на изпитващите затруднения страни от еврозоната. Тези действия обаче са придружени от доста рестриктивни политики, което би трябвало да предизвика ръст на еврото.

„Създава се недостиг на евро, тъй като правителствата ограничават разходите си. Това е доста дефлационно поведение и заради него еврото трябва да поскъпне“, посочва Моузлър.

По-рано тази седмица подобна позиция изрази и милиардерът Джордж Сорос, според когото политиката на Германия за съкращаване на разходите може да вкара еврозоната в дефлационна спирала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
fallback