fallback

Япония няма да отслаби валутата си с цел по-голяма конкурентоспособност

Страната ще се намесва на пазарите единствено с цел ограничаване на колебанията им, е заявил японският заместник финансов министър

11:35 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Япония няма да отслабва валутата си с цел постигане на по-голяма конкурентоспособност в международната търговия и намесата й на валутните пазари ще е единствено с цел ограничаване на колебанията им, е заявил заместник финансовият министър на страната Фумихико Игараши.

„Нямаме намерение да участваме в съревнованието за обезценяване на валути, заради националния интерес на Япония“, е казал той, цитиран от Bloomberg.

Изявлението на Игараши идва след като йената достигна най-високата си стойност спрямо долара от 1995 насам (ръстът от началото на 2010 е 12%), надвишавайки нивото, при което местните власти през миналия месец се намесиха на пазара за пръв път от 2004.

По време на интервенцията от 15 септември Япония продаде около 2 трлн. йени (24 млрд. долара).

Валутните резерви на страната през миналия месец нараснаха до исторически рекорд от 1,11 трлн. долара, съобщи AP. Предишният рекорд от 1,07 трлн. долара бе отчетен през ноември 2009 година.

Валутните курсове се очаква да бъдат тема на утрешната среща на финансовите министри от Г-7 във Вашингтон.

Финансовият министър на Япония Йошихико Нода обяви, че по време на срещата ще обясни на своите колеги действията на страната си през септември, които бяха критикувани в Европа и САЩ.

Според американския финансов министър Тимъти Гайтнър обаче Япония не е започнала валутната война със своята интервенция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
fallback