fallback

И шефът на МВФ предупреди за валутни войни

Използването на валутите като икономическо оръжие представлява много сериозен риск за глобалното възстановяване, смята Доминик Строс-Кан

10:53 | 06.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Правителствата рискуват валутна война ако опитат да използват валутите си, за да решават домашни проблеми, предупреждава шефът на Международния валутен фонд, цитиран от Financial Times.

Коментарите на Доминик Строс-Кан са направени преди йената да се понижи като резултат от решението на японската централна банка за вливане на ликвидност, понижаване на ключови лихвени проценти и създаването на нов фонд за изкупуване на правителствени облигации и други активи.

„Идеята, че валутите могат да бъдат използвани като икономическо оръжие, определено започва да витае наоколо“, казва Строс-Кан. „Ако бъде използвана, подобна идея ще представлява много сериозен риск за глобалното възстановяване. Всеки подобен подход ще има негативен и много вреден ефект в дългосрочен план“

Йената се понижи спрямо долара във вторник, след като японската централна банка обяви решението за понижаване на лихвата и обявяването на новите мерки за увеличаване на ликвидността. Държавните облигации, акциите и цените на златото пък се повишиха поради очакванията, че централните банки на най-големите икономики в света също ще предприемат вливане на ликвидност.

В последните седмици няколко от водещите икономики взеха мерки за забавяне на покачването на валутите си. Япония се намеси на валутните пазари, за да продаде йени за първи път от шест години. Бразилия заплаши с интервенция, за да задържи реала на ниски нива. В понеделник бразилското правителство удвои данъка върху закупуването на бразилски облигации от чуждестранни инвеститори в опит да понижи капиталовите потоци.

Миналата седмица бразилският министър на финансите Гидо Мантега предупреди за опасността от валутна война. „Имаме данни, че някои развиващи се страни, чийто икономики са изложени на масивен приток на капитал, разглеждат възможността да използват валутите си, за да получат търговско предимство “, казва Строс-Кан. „Не мисля, че това е добро решение“.

Междувременно Жан-Клод Юнкер, председател на групата на финансовите министри на страните от еврозоната каза, че има „разминаване в анализите“ на европейските правителства и Китай. „Ние смятаме, че китайската валута е силно подценена“, казва той.

Тази седмица Китай обяви, че ще купи гръцки облигации, като знак на доверие в способността на средиземноморската страна да избегне фалит. Според икономически анализатори обаче, придобиването на гръцки облигации от Китай ще повиши еврото спрямо юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
fallback