fallback

Търговията на дребно в Европа неочаквано се сви

България е сред трите страни с най-силен спад на търговията на дребно за последните 12 месеца

14:51 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителите в Европа остават сдържани в своята подкрепа за възстановяването на икономиката и през август. Това пролича от данните на Европейската статистическа служба (Евростат), които показаха спад в продажбите на дребно в Европейския съюз и еврозоната.

Индексът, който следи продажбите на веригите за търговия на дребно, намалява с 0,3% на месечна база в ЕС и с 0,4% в еврозоната през август. През юли той отчете минимален ръст от 0,1 на сто и в двете зони. Икономистите очакваха той да покаже повишение от 0,4% в еврозоната.

Австралия, Словения и Малта са трите страни с най-голям спад на продажбите на дребно на месечна база през август, като понижението варира от 2,1% при Малта до 3,6% при Австрия. В същото време Румъния, Литва и Испания се отличават с най-голямо увеличение на търговията на дребно спрямо юли с ръст от 1 до 5% на месечна база.

В сравнение с миналогодишните си нива продажбите на дребно в ЕС са се увеличили с 0,8%, докато тези в еврозоната са нараснали с 0,6 на сто. Прави впечатление, че България е сред трите страни с най-силен спад на търговията на дребно за последните 12 месеца, като понижението възлиза на 4,3%. Изпреварват ни единствено Испания и Литва с годишен спад от съответно 4,6% и 6,9%.

Въпреки понижените нива на търговията на дребно в Европа икономиката на еврозоната отбеляза силен ръст от 1% за второто тримесечие. С толкова на тримесечна база се повиши и брутният вътрешен продукт на ЕС, главно заради увеличението на износа.

Отделни данни на Евростат показаха днес, че износът на стоки от ЕС за Китай се е увеличил значително през първата половина на тази година до 53 млрд. евро в сравнение с 37 млрд. евро за същия период на 2009 г. През първото полугодие Китай става вторият по големина търговски партньор на ЕС, след САЩ, като на азиатската страна се падат 8,5% от износа на ЕС и е източник на 17,8% от вноса.

Износът на ЕС за Китай е скочил три пъти в периода от 2000 г. до 2009 г., като стойността му за миналата година възлиза на 82 млрд. евро в сравнение с 26 млрд. евро през 2000 г.

Вносът в същото време се е увеличил от 75 млрд. евро през 2000 г. до 215 млрд. евро през 2009 г., като през 2008 г. стойността му достига рекордните 248 млрд. евро. В резултат на това търговският дефицит на ЕС с Китай набъбва от 49 млрд. евро през 2000 г. до 133 млрд. евро през 2009 г.

На Германия се пада близо половината от износа на ЕС към Китай. Ирландия и Финландия са единствени сред 27-те членки на ЕС, които са регистрирали търговски излишък от търговията си с Китай през първите шест месеца на годината.

Еврото поскъпва срещу долара за пети път през последните шест дни днес, като към 14:15 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3773 долара за евро. Еврото е поскъпнало с 6% срещу долара през последния един месец заради очаквания, че Федералният резерв продължи да налива пари в щатската икономика заради влошените изгледи пред нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 05.09.22 г.
fallback