fallback

ЕС се включи във валутната война с натиск върху Китай

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер призова за „значително поскъпване на юана“

13:46 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз се включи във валутната война, която се наблюдава между водещите икономики. Това стана с призив за повишаване на стойността на китайската валута, отправен от един от най-високопоставените представители на еврозоната – Жан-Клод Юнкер.

Юнкер, който е председател на еврогрупата призова за „значително поскъпване на юана“ по време на визитата на китайския премиер Уън Дзябао в Брюксел, съобщава ВВС.

„Реалният ефективен курс на китайската валута остава подценен“, заяви днес Жан-Клод Юнкер, който е председател на групата на финансовите министри от 16-те страни, членуващи в еврозоната.

„Приветстваме решението на Китай от 19 юни за увеличаване на гъвкавостта на китайския валутен курс, макар потенциалът на това решение да не е използван напълно“, посочи пред репортери Юнкер.

„С оглед важната роля на Китай ние смятаме, че значително и устойчиво поскъпване на юана би могло да предизвика балансиран растеж, който да е от полза както за Китай, така и за глобалната икономика“, заяви финансистът след днешната си среща с Дзябао.

Уън Дзябао е на посещение в Европа, в началото на което посочи, че страната му ще подкрепя стабилността на еврото и ще продължи да купува европейски правителствени облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
fallback