fallback

Анализатор: Тези, които залагат срещу еврото, да се готвят за тежка битка

В прогнозите за гибел на единната валута не се отчита политическата воля на страните от еврозоната

16:05 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Твърденията, че еврото се намира в „спирала на смъртта“ и че то няма да оцелее дълго, не взимат под внимание политическата воля за поддържането на единната валута. Именно заради нейната сила е доста необмислено да се твърди, че еврото ще изчезне от валутния пазар, смята Шон Коригън, главен инвестиционен стратег в Diapason Commodities Management, предава CNBC.

Виждането на Коригън се различава от мненията на доста икономисти, които вещаят крах на еврото. Сред тях са инвеститорът Джим Роджърс, както и нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц.

„Еврозоната има нужда от по-добро икономическо сътрудничество, не само от планираните бюджетни правила, но сътрудничество, което да подсигури ситуации, в които страните да могат да си помагат, когато получават негативни шокове“, смята специалистът.

Коригън е съгласен с това, че в Европа има „огромни диспропорции между икономиките“, на които никога досега не се е противодействало. Въпреки това обаче политическата воля за поддържане на еврото е доста голяма и няма да се стигне до сериозни изпитания за валутата, убеден е той.

„Пазарът ще изпита доста силна съпротива, ако опита да окаже натиск върху еврото“, смята той.

Основен проблем на някои от страните в еврозоната е това, че десетилетия наред те са следвали съветите на Стиглиц за правителствени разходи. Това е била и причината за диспропорциите, а сега е причина за вземането на тежки мерки за съкращаване на разходите, смята Коригън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 08.09.22 г.
fallback