fallback

Потреблението в САЩ расте за втори пореден месец

Личните разходи на американските потребители нарастват за десети път през последните 11 месеца

16:38 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американските потребители увеличиха своите разходи за потребление за втори пореден месец, след като приходите им нараснаха повече от очакваното.

Данните на Бюрото по икономически анализи показват, че очакванията на Федералния резерв за умерен растеж на икономиката през третото тримесечие ще се оправдаят.

Личните разходи на американските потребители се повишават с 0,4% на месечна база през август, като повтарят темповете си на ръст от юли. Те нарастват за десети път през последните 11 месеца, като само през май отчетоха нулев ръст.

В същото време приходите се повишават с 0,5% на месечна база през август, след като през юли те се увеличиха с 0,2 на сто. Икономистите очакваха 0,3% ръст на приходите и 0,4% ръст на разходите.

Потребителските разходи имат ключово значение за американската икономика, защото са източник на две трети от брутния вътрешен продукт (БВП). Нарастването им с по 0,4% през юли и август загатва за умерен ръст на потреблението през третото тримесечие, след като през второто БВП на САЩ нарасна с 1,7 на сто.

Днешните данни показаха още, че делът на спестяванията на американците от техния разполагаем доход се повишава до 5,8% в сравнение с 5,7% за предходния месец. Увеличението на разполагаемия доход се дължи и отчасти на това, че американското правителство реши през юли да удължи срока на програмите, в рамките на които безработните в страната получават помощи.

Междувременно стана ясно, че един от най-важните измерители на инфлацията в САЩ се е стабилизирал през август. Това е ценовият индекс на разходите за потребление, който се повишава с 0,1% на месечна и 1,5% на годишна база през август, повтаряйки темпа си на ръст от юли.

Целта на Федералния резерв е да поддържа ценовата стабилност в страната чрез инфлация в интервала от 1,5% до 2%.

Щатският долар поевтинява за четвърти пореден ден спрямо еврото, като към 16:30 ч. българско време днес губи 0,7%. Двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3732 долара за евро. Изминалото тримесечие се оказа най-доброто за еврото през последните осем години, след като му донесе преднина от над 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
fallback