fallback

Кредитирането в еврозоната расте с най-бързите си темпове за последната година

Ликвидността на европейските банки ще бъде подложена на тест през тази седмица, когато те трябва да върнат на ЕЦБ над 200 млрд. евро

13:08 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кредитирането на потребителите и бизнеса в еврозоната се увеличи за пети пореден месец през август, като нарасна с най-бързите си темпове за последната повече от една година.

Стойността на заемите, отпуснати от банките на частния сектор, се намира с 1,2% над миналогодишните си нива, което показва, че финансовите институции са по-спокойни да отпускат заеми, а потребителите и бизнеса на свой ред са по-склонни да търсят допълнително кредитиране. Потребителското кредитиране обаче расте с по-бързи темпове от заемите, отпускани на компаниите.

Ликвидността на банковата система на еврозоната ще бъде подложена на сериозно изпитание през тази седмица, когато банките в 16-те страни от еврозоната трябва да върнат около 225 млрд. евро от заемите, които дължат на Европейската централна банка, заради изтичането на техния матуритет.

Сумата на изтичащите краткосрочни заеми е най-голямата, откакто в началото на юли банките трябваше да изплатят 442 млрд. евро, които получиха от ЕЦБ като едногодишен заем преди година.

Междувременно паричното предлагане в 16-те страни от еврозоната продължи да расте за трети пореден месец. Това показа широкият паричен агрегат М3, който се увеличи с 1,1% на годишна база през август, след като през юли нарасна с 0,2 на сто. Икономистите очакваха ръст на кредитирането в частния сектор от 1,2% на годишна база и увеличение на паричното предлагане от 0,4% на годишна база.

По-голямото парично предлагане също се приема за обнадеждаващ икономически сигнал, защото то води след себе си допълнителни разходи и нови инвестиции. През ноември 2009 г. паричното предлагане в 16-те страни членки на еврозоната отчете първия си спад на годишна база, откакто показателят М3 започва да се изчислява през 1981 г. Точно по това време се появиха и първите признаци за фискалната криза в Гърция.

Малко преди това, през септември 2009 г., кредитирането в частния сектор на еврозоната се сви за първи път, откакто ЕЦБ започва да води статистиката през 1991 г.

Данните за повишеното парично предлагане в еврозоната понижиха курса на еврото срещу долара, като към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3443 долара. От началото на деня курсът на двойката EUR/USD се понижава с 0,4 на сто, след като през миналата седмица еврото се повиши силно с 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
fallback