fallback

Япония готова за нови намеси на валутния пазар, готви стимули за още $55 млрд.

Ръководителят на централната банка на страна не изключи нови действия за понижаване на курса на йената

11:16 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Япония е готова да се намеси отново на валутните пазари с цел понижаване стойността на йената. Това стана ясно от изказване на ръководителя на институцията Мазааки Ширакава през уикенда, съобщава ВВС.

По време на конференция той е заявил, че „централната банка е готова да предприеме необходимите действия“ при необходимост. „Трябва да отделяме повече внимание отпреди на рисковете пред икономиката“, посочва Ширакава.

Коментарът дойде скоро след като централната банка проведе втората си интервенция на валутния пазар от средата на септември насам. Тя доведе до поевтиняване на японската валута с около 1% спрямо долара.

През уикенда стана ясно още, че управляващата в Япония демократическа партия възнамерява да предприеме допълнителни мерки за насърчаване на икономиката на страната. Те се очаква да бъдат в размер на 55 млрд. долара и се налагат заради силното поскъпване на йената, което поставя в затруднено положение износителите от страната, пише Financial Times.

Японският премиер Наото Кан, който предупреди, че страната може да се превърне в новата Гърция, приема с неохота предложенията за нови стимули, тъй като се опасява от затъване в дългове. Поскъпването на йената обаче поставя сериозни предизвикателства и води до промяна на позицията на управляващите.

Очаква се средствата за допълнително насърчаване да бъдат набавени без емитирането на нов дълг, а със средства от резервите и по-високите от очакваното приходи от данъци в страната. Свободни средства имало и заради по-ниските от планираното разходи за обслужване на задълженията по облигационните емисии на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
fallback