fallback

САЩ настояват Китай да позволи „значително“ поскъпване на юана

Скоростта на корекцията е твърде бавна, налага се да измислим начини да убедим Китай да промени политиката си, заяви американският финансов министър

12:09 | 17.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър обяви, че САЩ ще използват всеки възможен инструмент, за да накарат Китай да позволи по-бързо поскъпване на валутата си, включително натиск от страна на Американския конгрес и представянето на доклади за международните валутни пазари на всеки 6 месеца, съобщава Bloomberg.

„Скоростта на корекцията е твърде бавна, а обхватът й - твърде ограничен“, заяви Гейтнър пред Американския конгрес. „Налага се да измислим начини да убедим Китай да промени политиката си.“

Гайтнър демонстрира своето неодобрение за начина, по който Китай контролира валутата си по време на 4-часово изслушване в Конгреса. Ръководителят на финансовото министерство заяви, че администрацията на Обама ще „разгледа внимателно“ предложеното законодателство, според което американските компании ще могат да прилагат търговски санкции в отговор на валутната политика на Китай.

„Не призовавам към търпение“, казва Гайтнър, подчертавайки, че китайското правителство не е изпълнило поетите международни ангажименти. „Те се съгласиха да спазват определени правила и нашата задача е да ги принудим да го направят.“

За последната седмица юанът поскъпна с 0,8%, с което ръстът на китайската валута от юни достигна 1%. Гайтнър подчерта, че последните данни не са достатъчно убедителни за това, че Китай се придържа към обещанието, поето на 19-ти юни, да позволи по-голяма гъвкавост на валутния си курс. За последните две години до юни курсът на китайската валута беше фиксиран за американския долар.

Гайтнър обяви, че САЩ обмислят дали да използват следващия доклад за състоянието на валутните пазари, за да окажат допълнителен натиск върху Китай. В доклада си от юни САЩ бяха на крачка да заклеймят Китай като пазарен манипулатор.

Американският натиск върху Китай да преоцени валутния си курс няма да разреши проблемите казва Дзян Ю, говорител на китайското външно министерство в отговор на изказването на Тимъти Гайтнър.

„Преоценката на юана не може да промени нито търговския дефицит с Китай, нито да разреши проблема с безработицата в САЩ“, казва Дзян. „Натискът не може да разреши тези проблеми, а само да ги влоши“.

По официални данни на американското финансово министерство Китай остава най-големият кредитор на Вашингтон, като през юли е държал щатски ДЦК на стойност 846,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 12.09.22 г.
fallback