fallback

Япония даде сигнал, че няма да стерилизира валутната си интервенция

Японската централна банка се е въздържала от операции за компенсиране на продажбата на йени, което си прилича от нарастването на депозитите на търговските банки при нея

11:21 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка се въздържа от изтеглянето на средства от финансовата система на страната, след като по-рано през седмицата се намеси на валутните пазари чрез продажбата на йени в стремежа си да спре поскъпването на японската валута, пише Bloomberg.

Данни от днес сочат, че стойността на депозитите на търговските банки в страната, държани в Японската централна банка, се е увеличила до най-високото си ниво от началото на месеца. Това е знак, че ЯЦБ се е въздържала от стерилизиране на валутната си интервенция.

Интервенцията на една централна банка е стерилизирана, когато покупката на един актив се компенсира чрез продажбата на друг. По този начин общата ликвидност в икономиката, т. е. количеството на парите в обрaщение, се запазва без промяна, а не се увеличава.

Депозитите на търговските банки при централната банка са нараснали с 2 трлн. йени (23,4 млрд. долара) до 17,1 трлн. йени през тази седмица, съгласно съобщение на Японската централна банка.

Според анализатор на RBS Securities Japan данните сочат, че правителството е продало до 1,8 трлн. йени на 15 септември, за да спре поскъпването на йената. Централната банка би мога да проведе търгове, на които да продаде на търговските банки държавни ценни книжа, с което да намали общата ликвидност в икономиката.

Това обаче не се е случило, за което говори увеличеният размер на депозитите на търговските банки.

Според анализатори шансът за допълнително разхлабване на паричната политика в Япония се увеличава, след като правителството се е намесило на валутните пазари след многобройните си предупреждения, че няма да толерира поскъпване на йената, направени по-рано през годината.

Япония продаде йени през тази седмица, след като курсът на йената спрямо долара стигна 82,88 йени за долар, което е най-силното му ниво от май 1995 г. Опасенията, че страната ще се намеси отново снижиха йената до 85,93 йени за долар вчера, което е най-ниското ниво от 16 август.

Последният път, когато Японската централна банка се намеси на валутните пазари, бе на 16 март 2004 г., когато един долар се търгуваше за около 109 йени. Японската централна банка продаде тогава 14,8 трлн. йени през първите три месеца на 2004 г. след рекордните продажби на 20,4 трлн. йени през 2003 г.

Япония за последно е купувала валутата си, за да подкрепи нейния курс, през 1998 г., когато тя поевтиня до 147,66 йени за долар.

Към 11:15 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 85,84 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
fallback