fallback

Търговският дефицит и първоначалната безработица в САЩ падат

Щатският долар се понижи след по-силното от очакваното намаление на новите молби за помощи при безработица

16:34 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар отстъпи срещу еврото след данните за новите молби за помощи при безработица в САЩ, които намаляха повече от очакваното през миналата седмица, а търговският дефицит на страната се сви значително през юли.

Американската валута послужи на инвеститорите като убежище през последните седмици заради повишената икономическа несигурност, в резултат на което курсът й срещу еврото нарасна с над 4% от последната среща на Федералния резерв на 10 август досега.

При наличието на добри икономически данни от САЩ обаче доларът поевтинява, защото склонността на инвеститорите да търсят по-рискови активи се увеличава и те продават долари.

Данните показаха, че през седмицата, приключила на 4 септември, броят на новите молби за помощи при безработица е намалял с 27 хил. до 451 хил. Това се оказа повече от очаквания от икономисти спад до 470 хил.

Междувременно броят на американците, които са получавали социални помощи поне две седмици, се е понижил с 2 хил. до 4,478 млн. души.

Реакцията на валутните пазари след данните показва, че решенията на пазарните участници все още се диктуват предимно от икономическите данни, които влияят на техния апетит за по-рискови активи.

Отделни данни на американското правителство показаха, че отрицателното търговско салдо на страната е намаляло значително през юли до 42,8 млрд. долара в сравнение с 49,8 млрд. долара дефицит за юни.

Икономистите очакваха понижение на отрицателното салдо до 47,4 млрд. долара.

Износът на САЩ нараства с 1,8% на месечна база, докато вносът се свива с 2,1 на сто. В сравнение със стойностите си от юли миналата година износът се е повишил с 18,3%, а вносът – с 20,5 на сто.

Щатският долар увеличи загубата си срещу еврото до 0,3% след данните и към 16:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2764 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 08.09.22 г.
fallback