fallback

Рекордно ниските лихвени равнища на Острова се запазват

Английската централна банка се въздържа от промени в паричната си политика на фона на признаците за забавяне на икономическия растеж

14:15 | 09.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Основният лихвен процент във Великобритания остава на рекордно ниското си ниво от 0,5% и през този месец, след като производственият сектор и секторът на услугите в страната намалиха темповете си на растеж през август, а активността на пазара на недвижими имоти се понижи през летните месеци.

Английската централна банка намали основния си лихвен процент до 0,5 на сто през март 2009 г., когато прибегна и до изкупуването на държавни и корпоративни ценни книжа за 75 млрд. долара от банките, за да може да увеличи по този начин ликвидността в банковата система и да намали лихвените равнища.

Стойността на покупките постепенно бе увеличавана и достигна до 200 млрд. лири през ноември 2009 г., когато бе и последната й промяна. Въпреки призивите за отпускането на още средства по тази програма в подкрепа на икономиката централната банка запазва размера й на 200 млрд. лири през септември.

Влошените изгледи пред световната икономика засилиха очакванията на финансовите пазари, че банката може да напечата допълнително пари, въпреки че инфлацията в страната се намира над целевото й ниво от 2% от април тази година досега.

Мнозинството от пазарните анализатори очакваше Английската централна банка да остави лихвата на 0,5% за 18-ти пореден месец. Според техните прогнози при сегашните перспективи пред британската икономика не може да се очаква затягане на паричната политика преди средата на 2011 г.

Британската икономика ускори темповете си на ръст до 1,2% на тримесечна база за второто тримесечие, което е рекорд за последните повече от десет години. Данните за спадащата активност в частния сектор засега сочат, че през текущото тримесечие увеличението на брутния вътрешен продукт(БВП) ще бъде по-слабо.

Инфлацията възлезе на 3,1% на годишна база през юли.

В края на юни британското правителство представи спешния бюджет на страната за текущата фискална година, в който се предвижда увеличение на ДДС от 17,5% на 20%, както и най-мащабните икономии на държавните разходи за последните 30 години, които включват понижения на заплатите в държавния сектор.

Британската лира поевтинява с 0,4% срещу долара днес и към 14:10 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5407 долара. От началото на тази година лирата е поевтиняла с 4,3%, но през последните три месеца е компенсирала част от загубата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 05.09.22 г.
fallback