fallback

Разочароващи данни за германската индустрия и износ

Индустриалното производство се увеличи незначително през юли, докато износът записа първия си спад на месечна база за последните три месеца

13:36 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в Германия записа незначителен ръст през юли, подчертавайки за пореден път вероятността немската икономика да намали темповете си на растеж през втората половина на тази година.

По-рано днес стана ясно, че износът на Германия е намалял за първи път през последните три месеца, в унисон с охлаждането на световната икономика и търговските потоци. Индексът на бизнес активността в производствения сектор се понижи през август, свидетелствайки за по-ниски темпове на растеж, а преди това фабричните поръчки неочаквано отчетоха спад през юли.

Индексът, който следи производството на германските фабрики, мини и компании за комунални услуги, се повишава с 0,1% на месечна база през юли при очакван ръст от 1,1 на сто. Индустриалното производство в страната се увеличаваше стабилно през пролетта, след което се сви с 0,6% на месечна база през юни.

Индустриалното производство се намира със 7,3% над миналогодишните си нива, след като през юни се повиши с 10,9% на годишна база.

Отделни данни показаха, че стойността на изнесените стоки намалява с 1,5% на месечна база през юли, след като през юни нарасна силно с 3,7 на сто. Данните на Федералната статистическа служба се оказаха по-лоши от очаквания от анализатори нулев ръст на износа през юли.

Вносът в същото време се свива още повече от износа с 2,2% спрямо юни, когато нарасна с 1,6% на сто. Търговският излишък на страната възлиза на 13,5 млрд. евро през юли в сравнение с 14,2 млрд. евро за юни. През първите седем месеца на годината положителното търговско салдо на Германия се е повишило до 88,2 млрд. евро в сравнение със 73,5 млрд. евро за същия период на 2009 г.

Износът, който е главен двигател на германската икономика, е нараснал с 18,7% спрямо юли 2009 г., докато вносът се е повишил с 24,9%.

Излишъкът по текущата сметка на страната намалява до 9 млрд. евро през юли спрямо 10,6 млрд. евро за същия период на миналата година, главно заради отрицателното салдо по сметката текущи трансфери и услуги.

Еврото поскъпва с 0,2% срещу долара днес, след като вчера се понижи рязко с 1,5%. Към 13:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2713 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
fallback