fallback

Намекът за валутна интервенция не спря устрема на йената

Японската валута се повиши до нов 15-годишен връх срещу долара, след като инвеститорите потърсиха в нея убежище

09:45 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Япония изостри реториката си за евентуална интервенция на валутните пазари, след като поскъпването на йената през последните седмици засили тревогите им, че силната местна валута ще попречи на икономическото възстановяване на страната.

Валутните пазари обаче пренебрегнаха намеците на японското правителство и йената се покачи до 83,33 йени за долар. Това е най-високото й ниво за последните 15 години и отразява очакванията на финансовите пазари, че Япония няма да рискува да разхлаби допълнително своята парична политика сама, пише CNBC.

Икономическите данни за Япония от днес показаха, че поръчките за производство на машинни стоки са нараснали с най-силното темпо за последните седем месеца през юли. Добрите данни обаче не успокоиха тревогите, че поскъпването на йената ще подкопае важния за японската икономика износен сектор.

Индексът, който следи стойността на новите машинни поръчки, се е увеличил с 8,8% спрямо юни. Той е основен показател за капиталовите разходи на местните компании. Според анализатори обаче силният му ръст няма да се запази и през идните месеци заради поскъпването на йената.

Засилването на японската валута, която се повишава с 0,3% срещу долара днес, понижи главния японски индекс Nikkei 225 с над 2% заради разпродажби на акции на японски износители. Към 9:40 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 83,56 йени за долар.

Представители на правителството на Япония опитват да спрат поскъпването на йената през последните месеци, но засега изказванията им имат слаб ефект върху нейния устрем. Силната йена се дължи на набиращите сила страхове на финансовите пазари от по-бавен растеж на световната икономика и по-нестабилно състояние на банковия сектор в Европа.

Финансовият министър на Япония Йошихико Нода заяви пред парламента днес, че правителството води в момента разговори с развитите икономики от групата на Г-7 за съвместна намеса на валутните пазари по повод поскъпването на йената. Той допълни, че страната се подготвя и ще предприеме решителни мерки, включително и намеса на валутните пазари, когато това се наложи.

Забележките му показаха промяна в тона на изказване на финансовия министър, който досега отказваше да коментира възможността за валутна интервенция от страна на Япония.

Японската централна банка показа през последната седмица, че е готова да смекчи още своята парична политика, но вероятно ще отложи действията си докато управляващата Демократическа партия реши кой ще бъде следващия премиер на страната.

Според анализатори най-вероятно е Японската централна банка да смекчи самостоятелно паричната си политика, като предприеме мерки за намаляване на краткосрочните лихвени проценти.

Япония не се е намесвала на валутните пазари от март 2004 г., когато изля 35 трлн. йени, за да заздрави икономическото възстановяване на страната.

Силната йена влошава икономическите нагласи на японските компании. Това си пролича от индекса на бизнес доверието в сектора на услугите, който се понижи неочаквано до 45,1 пункта през август спрямо 49,9 пункта за юли. Стойността му се намира в песимистичната зона под 50 пункта през последните три години и половина.

Другите данни за страната показаха, че банковото кредитиране остава оскъдно, като намалява с 1,9% на годишна база през август. Излишъкът по текущата сметка на Япония нараства леко до 1,46 трлн. йени за юли в сравнение с 1,36 трлн. йени за юни. В сравнение с миналогодишните си нива той е нараснал с 26,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 08.09.22 г.
fallback