fallback

Бизнес климатът в Германия става все по-добър

Индексът на бизнес климата на Ifo потвърди възстановяването на германската икономика

11:59 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес климатът в Германия продължи да се подобрява и през август, потвърждавайки възстановяването на най-голямата икономика в Европа от кризата.

Оценката на мениджърите на компании от сектора на индустрията, търговията и услугите в Германия за бизнес средата в страната се повиши за трети пореден месец, след като през юли отбеляза най-голямото си подобрение от обединението на Германия през 1990 г.

Индексът на бизнес климата в страната се повиши до 106,7 пункта през август в сравнение със 106,2 за юли, изненадвайки пазарните анализатори, които очакваха спад до 105,8 пункта.

Икономическият барометър се изчислява от Мюнхенския изследователски институт Ifo и е сред най-важните показатели за развитието на немската икономика, която е източник на около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС) и е четвърта по големина в света.

Бизнес доверието на Ifo се базира на проучване сред мениджъри на 7 хил. немски компании. През август те оценяват по-високо текущата бизнес среда, но са по-малко оптимистични за бъдещата икономическа обстановка в сравнение с юли.

Окончателните данни на Немската статистическа служба от вчера потвърдиха, че германската икономика е нараснала с рекордните 2,2% на тримесечна база през второто тримесечие. Това се дължи на големия ръст на износа от 8,2%, който бе подхранен от засилването на потреблението в световен мащаб, както и от поевтиняването на еврото, което дава предимство на немските производители.

Вътрешното потребление в Германия обаче си остава занижено, което показва, че страната разчита все още на чуждестранните потребители, което прави икономиката й уязвима на колебанията в световната икономика.

Централната банка на Германия (Bundesbank) повиши през миналата седмица прогнозата си за растежа на немската икономика през тази година от 1,9% на 3%.

Към 11:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2687 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,5%, прекъсвайки понижението си от предишните пет сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
fallback