fallback

Еврото се понижи до близо 9-годишно дъно срещу йената

Притесненията за растежа на европейската икономика се подновиха след разочароващите данни за европейската промишленост

09:55 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото се понижи до най-ниската си стойност срещу японската йена за последните близо девет години днес на фона на подновените притеснения на валутните пазари за по-слабия растеж на европейската икономика.

Те понижиха курса на двойката EUR/JPY до 107,21 йени за едно евро в днешната валутна сесия, което е най-ниското му ниво от ноември 2001 г. насам, предаде Ройтерс. До 9:45 ч. българско време обаче част от загубите бяха заличени и двойката се котира на ниво от 107,40 йени за евро, като загубата на еврото за деня възлиза на 0,3 на сто.

Еврото се понижи и до шестседмично дъно срещу долара от 1,2620 долара за евро, след като в началото на август се разменяше срещу 1,3334 долара. През юни единната валута се обезцени до 1,1876 долара заради притеснения, че дълговата криза в Гърция ще разклати европейската икономика.

През последните два месеца дълговите проблеми на еврозоната и влошаващото се състояние на някои от банките в региона останаха на заден план заради оптимизма на валутните пазари, че поевтиняването на еврото ще подпомогне износа на европейските икономики.

Спекулантите отново насочиха своя поглед към фискалните трудности на еврозоната заради последните разочароващи икономически данни и предпазливите изказвания на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно паричната политика и европейската икономика.

Вчера стана ясно, че бизнес активността в производствения сектор на еврозоната е понижила темповете си на ръст през август. Малко преди това президентът на Bundesbank Аксел Вебер, който вероятно ще наследи Жан Клод Трише като президент на ЕЦБ, заяви, че ЕЦБ ще трябва да запази за продължителен период своята либерална парична политика.

Икономическите страхове на инвеститорите повишиха курса на йената до 15-годишен връх срещу долара по-рано през този месец. Това кара редица анализатори да се опасяват за способността на японското правителство и централна банка да овладеят поскъпването на йената и последиците от него за местните износители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 03.09.22 г.
fallback