fallback

Първи ръст на производствените цени в САЩ от четири месеца насам

Индустриалното производство също се увеличава, стана ясно от отделен икономически доклад

16:20 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

След четири поредни месеца на спад производствените цени в САЩ отбелязват лек ръст пред юли, показват данни на Министерството на труда в страната, цитирани от Wall Street Journal.

Повишението за месеца е 0,2 на сто след спадове от 0,5% за юни и 0,3% за май. Движението на индекса, който следи плащаните от производители и търговци на едро цени за стоки и материали, съвпадна със средните прогнози на анализаторите на Dow Jones.

На годишна база растежът възлиза на 4,2 на сто след годишно увеличение от 2,8 на сто за месец юни.

Ако се изключат енергийните цени и тези на хранителните продукти от общия състав на индекса, то той бележи покачване от 0,3% за юли на месечна база.

Данните от доклада на трудовото министерство показват, че икономиката засега успява да избегне отбелязването на дефлация, но повишението в цените не е достатъчно голямо, за да се сметне, че този риск е неутрализиран.

Малко след статистиката за производствените цени бяха обявени и данни за индустриалното производство в САЩ през юли, като показателят отчита растеж от 1%.

Очакванията на икономисти в изследване на MarketWatch бяха за растеж от 0,6% след отбелязаното леко понижение от 0,1 на сто за юни. Данните за юни всъщност бяха ревизирани днес, като предишната информация беше отново за изменение от 0,1%, но във възходяща посока.

След оповестените доклади фючърсите на американските индекси се повишават преди началото на борсовата търговия, като ръстът е с 0,6-0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 12.09.22 г.
fallback