fallback

Данни от Германия вещаят икономическо забавяне на страната

Индексът за икономическите очаквания в Германия е паднал до 14 пункта през юли, като резултатът е значително под очакванията на анализаторите

14:13 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Очакванията за германската икономика се влошават през август, показват данни на института за икономически изследвания ZEW, цитирани от Wall Street Journal.

Според ZEW индексът за икономическите очаквания в Германия е паднал до 14 пункта през август от 21,2 пункта месец по-рано, като резултатът е значително под очакванията на анализаторите за запазване на стойността от юли.

„Настоящият спад на икономическите настроения показва, че значителният растеж наблюдаван през второто тримесечие е слабо вероятно да продължи“, казва ZEW.

Институтът подчертава, че силно ориентираната към експорт германска икономика е уязвима от забавяне на световната икономика, за което говорят данните публикувани през последните седмици от САЩ и Китай. Двете страни заедно имат почти половината от световния БВП.

Според анализатори данните все пак не изключват умерен ръст през втората половина на годината, в резултат на което германската икономика се очаква да нарасне с 3% за 2010 г.

Германската икономика нарасна с 2,2% през второто тримесечие на годишна база, подпомогната силен ръст на износа и инвестициите.

„Благодарение на силния износ германският БВП ще се повиши до съвсем здравословни нива от поне 3% през тази година“, казва Дженифър Макоун, анализатор на Capital Economics. „Но тъй като глобалният растеж се забавя още повече, а потреблението отбелязва спад, възстановяването вероятно ще е доста краткотрайно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
fallback