fallback

Инфлацията в еврозоната с 20-месечен връх през юли

С основна заслуга за поскъпването на живота са цените на енергийните суровини

14:36 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в еврозоната е ускорила темпа си на растеж през юли, което се дължи основно на поскъпването на енергийните суровини. От Евростат отчитат повишение на потребителските цени с 1,7 на сто на годишна база през юли, съобщава Wall Street Journal.

Така поскъпването на живота в еврозоната е най-голямо за последните 20 месеца.

Данните, публикувани днес, потвърждават експресните данни от началото на месеца. Те съвпадат и с предварителните очаквания на анализаторите. Ръстът на инфлацията е и най-силен след ноември 2008 година насам, когато индексът на потребителските цени нарасна с 2,1 на сто.

През предходния месец инфлацията в еврозоната бе 1,4 на сто на годишна база. На месечна база тогава цените нараснаха с 0,1 на сто, а през юли е отчетен спад от 0,3 на сто.

Разбивка на цените по сектори показва, че енергийните продукти са поскъпнали с 8,1 на сто на годишна база през юли. Поради тази причина основният индекс на потребителските цени, който не включва в себе си горивата и храните, напредва по-ограничено – с 1 на сто.

Въпреки повишението на инфлацията, тя остава под заложения от Европейската централна банка таргет от 2 на сто. Това означава, че данните едва ли ще накарат институцията да прибегне към повишение на лихвения процент в еврозоната с цел затягане на паричното предлагане и монетарната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 31.08.22 г.
fallback