fallback

Потребителските цени в САЩ с първи ръст за последните четири месеца

Индексът на потребителските цени се увеличи с 0,3% на месечна и 1,2% на годишна база през юли

16:43 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени в САЩ се повишиха през юли за първи път през последните четири месеца, което е знак, че опасността от появата на дефлация в страната намалява.

Индексът на потребителските цени се увеличава с 0,3% на месечна база, което е най-силният му темп на ръст за последната година и първото увеличение за последните четири месеца.

Инфлационният показател отчете спад от 0,1% през юни, 0,2% през май и 0,1% през април.

Темпът на ръст на инфлацията през юли се оказа и по-голям от очакваното от анализатори повишение от 0,2% на месечна база, пише Bloomberg.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва енергийните ресурси и храните, нараства с 0,1% в унисон с пазарните очаквания.

Според икономисти стабилните ценови нива в САЩ са добър знак за Федералния резерв, защото му дават възможност да поддържа меката си парична политика за по-продължителен период от време.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,2 на сто, което е под целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от 2 на сто. Основният индекс на потребителските цени на свой ред е нараснал с 0,9 на сто от миналогодишните си нива.

Отделни данни на Министерството на търговията на САЩ показаха, че продажбите на дребно през юли са се повишили повече от очакваното с 0,4% на месечна база.

Ако се изключват покупките на автомобили и горива обаче, повишението е по-слабо и възлиза на 0,1% на месечна база.

Щатският долар поскъпва за пети пореден ден срещу еврото днес и се повишава с 0,1% днес. Към 16:35 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2818 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 18.08.22 г.
fallback