fallback

Фабричният сектор в Италия и Великобритания се разраства през юни

Предварителните данни за БВП на Италия показаха, че той се е увеличил с 0,4% през второто тримесечие

13:15 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската индустрия се увеличи повече от очакваното през юни, докато фабричното производство на Острова нарасна за втори пореден месец, отбелязвайки най-силния си ръст на тримесечна база през последните десет години, предаде Bloomberg.

Фабричното производство във Великобритания се е увеличило с 0,3% на месечна база през юни и с 1,6% в рамките на второто тримесечие. В края на юни предварителните статистически оценки за британската икономика показаха, че тя е ускорила темпото си на ръст до 1,1% през второто тримесечие заради скока на активността в строителния, фабричния сектор и сектора на услугите.

Предварителните данни на Италианския статистически офис от днес показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 0,4% през второто тримесечие, повтаряйки темпото си на ръст от предходните три месеца. В сравнение с миналогодишните си нива италианската икономика се е разраснала с 1,1 на сто.

За това е помогнала и италианската индустрия, което е нараснала с 0,6% на месечна и 8,2% на годишна база през юни. Производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в страната се увеличава през последните шест месеца, което е добър знак за възстановяването на икономиката.

Състоянието на пазара на труда в еврозоната обаче остава лошо, а банковото кредитиране е занижено. Заради несигурните перспективи пред европейската и световната икономика на този етап Европейската и Английската централна банка оставиха без промяна основните си лихвени проценти вчера на рекордно ниските им нива от съответно 1% и 0,5%.

Еврото поскъпва с 0,1% срещу британската лира днес, като към 13:05 ч. българско време двойката EUR/GBP се котира на ниво от 0,8303. Еврото е поевтиняло с 6,3% срещу лирата от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 09.09.22 г.
fallback