fallback

ЕЦБ продължава да стимулира растежа с рекордно ниски лихви

Европейската централна банка се въздържа от промени в паричната политика за 16-ти пореден месец

15:19 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано се въздържа от промени в паричната си политика през август, след като силните притеснения около гръцката дългова криза постепенно утихнаха, а икономическите данни от последните седмици показаха, че икономиката на еврозоната се стабилизира, макар и бавно.

Основният лихвен процент в еврозоната остава на рекордно ниското си ниво от 1%, до което се понижи през май 2009 г. Инфлацията в еврозоната обаче се ускори до 1,7% през юли в сравнение с 1,4% през юни, доближавайки се до целевото за централната банка инфлационно ниво от 2% на годишна база.

Каналите за прехвърляне на ликвидност от банковата система към икономиката засега остават слабото място на ЕЦБ заради нежеланието на банките в Европа да отпускат заеми на бизнеса и потребителите.

Напрежението на финансовите пазари се успокои през последните седмици, след като почти всички 91 европейски банки, подложени на стрес тест, го преминаха успешно. Междувременно правителството на Гърция показа способност да се справи с поставените цели за намаляване на бюджетния си дефицит.

По-рано през тази седмица стана ясно, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на еврозоната се е повишил през юли, отчитайки първия си ръст за последните три месеца. Слабото потребителско търсене и високата безработица обаче ще продължат да тежат на европейската икономика.

ЕЦБ продължава да отпуска и неограничено количество заеми на търговските банки за срок до три месеца, но търсенето на кредитиране значително се е понижило през последните седмици, като банките продължават да затягат условията си за отпускане на заеми на бизнеса и домакинствата.

Една от вероятните причини за това са очакванията им, че предвидените от европейските правителства икономии в държавните разходи ще забавят темповете на растеж на европейската икономика, което ще направи по-трудно изплащането на отпуснатите заеми.

Еврото напредва с 0,2% срещу долара днес до 1,3185 долара към 15:15 ч. българско време. Във вторник единната валута отбеляза най-високата си стойност срещу долара за последните три месеца от 1,3261 долара за евро, след като очакванията на финансовите пазари за допълнително разхлабване на паричната политика на Федералния резерв се засилиха покрай лошите икономически данни от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 11.09.22 г.
fallback