fallback

Щатските компании неочаквано съкратиха инвестициите в дълготрайни стоки

Новите поръчки за производство на дълготрайни стоки се свиха през юни заради спада в търсенето на самолети

16:22 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новите поръчки за производството на стоки с дълготрайна употреба в САЩ неочаквано намаляха с 1% на месечна база през юни, което е третият им спад за последните четири месеца. 

Най-много за понижението допринася спадът в търсене на самолети, което традиционно е нестабилно. По-рано днес стана ясно, че намаляването на поръчките за военна и авиационна техника е понижило с 21% на годишна база печалбата на най-голямата американска авиационна компания Боинг.

Разходите на бизнеса за дълготрайни стоки, които са значително по-скъпи, са сред добрите ориентири за икономическите нагласи на компаниите и водещ индикатор за активността в производствения сектор.

Индексът, който следи стойността на новите поръчки за дълготрайни стоки, намалява с 1% на месечна база през юни при очакван месечен ръст от 0,9 на сто. През май той се понижи с 0,8 на сто.

Ако се изключи транспортното оборудване, т. нар. основен индекс на дълготрайните поръчки намалява с 0,6% на месечна база, след като през май се увеличи с 1,2 на сто.

Обнадеждаващи се оказаха данните за поръчки на капиталови стоки, каквито са машините, оборудването и транспортните съоръжения. Те се увеличават с 0,6% през юни, след като през май нараснаха с 4,6% на месечна база. В рамките на второто тримесечие те са скочили с 25% спрямо миналогодишните си нива.

В края на тази седмица се очакват предварителните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през второто тримесечие. Анализаторите очакват ръст от 2,5% спрямо първото тримесечие, когато американската икономика нарасна с 2,7% на тримесечна база.

Към 16:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2989 долара, като от началото на деня щатската валута напредва с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 31.08.22 г.
fallback