fallback

Еврото отстъпи, въпреки че европейските банки издържаха теста

Стрес тестовете са предвидили обезценка от 23,1% на гръцките ДЦК и 12,3% на испанските

10:35 | 24.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото завърши изминалата седмица със загуби, които сложиха край на най-дългото му рали срещу долара през последните девет месеца, след като добрите резултати от стрес тестовете на европейските банки не успяха да възвърнат напълно доверието на инвеститорите в силата на банковия сектор в Европа, пише Bloomberg.

Еврото поевтиня с 0,2% срещу долара през тази седмица, след като напредваше по време на четирите седмици преди това. Валутната двойка EUR/USD завърши сесията вчера на ниво от 1,2909 долара за евро от 1,2930 на 16 юли. Еврото отстъпи най-много срещу австралийския и новозеландския долар – с 3,1% и 2,5% съответно.

Изминалата седмица донесе понижения на единната валута срещу почти всички от 16-те най-търгувани валути. Несигурността сред инвеститорите относно строгостта на тестовете и това дали те са определили правилно източниците на риск за банките заличи част от преднината на еврото, натрупана по-рано през седмицата.

Тестовете на най-големите 91 банки в 20 европейски страни показаха, че седем от тях нямат достатъчно капитал, за да преодолеят евентуално задълбочаване на дълговата криза в Европа и влошаване състоянието на икономиката и финансовите пазари. Анализаторите очакваха поне 11 банки да се провалят.

От резултатите стана ясно, че пет испански, една гръцка и една германска банка няма да имат съотношение за капиталова адекватност (tier 1 capital ratio) от поне 6%, в случай на повторна рецесия или по-тежка дългова криза. В тестовете бяха включени банки от Великобритания, Дания, Швеция, Полша и 16-те страни от еврозоната.

Общият капиталов недостиг на седемте банки, които не са издържали теста, е в размер на 3,5 млрд. евро. Това са германската Hypo Real Estate Holding, гръцката ATEBank и испанските Unnim, Diada, Espiga, Banca Civica и CajaSur.

Сред банките, чийто капитал от първи ред (tier 1 capital) е бил близо до изискуемата граница от 6%, се нареждат гръцката Piraeus Bank SA, британската Allied Irish Banks Plc, италианската Monte Dei Paschi di Siena SpA и единствената словенска банка Nova Ljubljanska Banka.

Тестовете са взели предвид единствено възможните загуби, които банките могат да понесат от държавните ценни книжа (ДЦК), които държат за търговия. Оценките обаче не включват загубите от ДЦК, които са държат до падеж, съгласно данните на Комитета на европейските банкови надзорни органи (CEBS).

Това според анализатори означава, че тестовете игнорират по-голямата част от евентуалните поражения, които дълговата криза би нанесла на отчетите на европейските банки.

Финансовите регулатори в Европа са изпитали портфейлите от петгодишни ДЦК на банките, като са приложили сценарий за обезценка от 23,1% на гръцкия дълг, 12,3% на испанските облигации, 14% на португалските ДЦК и 4,7% на немския държавния дълг.

Скептицизмът по отношение на резултатите и надеждността на теста понижи курса на еврото срещу 14 от 16-те най-търгувани валути през тази седмица, без йената и франка. В същото време унгарският форинт прекрати тридневния си ръст срещу еврото, след като рейтинговата агенция Moody’s предупреди Унгария, че може да намали кредитния й рейтинг заради провалените преговори с Международния валутен фонд.

От началото на юли еврото е поскъпнало силно с 5,5% срещу долара, но е поевтиняло с 8,1 на сто през тази година, превръщайки се в най-губещата сред основните валути в света.

Претегленият валутен индекс на Bloomberg показва още, че доларът на свой ред e поскъпнал с 3,1%, а йената е напреднала с 10%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
fallback