fallback

Швейцарската централна банка губи 14 млрд. швейцарски франка

През последните месеци SNB е увеличила валутните си резерви със 132 млрд. швейцарски франка в опит да задържи на стойността на франка

14:18 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Националната банка на Швейцария (SNB) обяви в сряда, че цената на масивната интервенция на световните пазари за задържане на стойността на швейцарския франк през първата половина на годината възлиза на 14 млрд. швейцарски франка (10,4 млрд. евро), пише Financial Times.

През последните месеци SNB е увеличила валутните си резерви със 132 млрд. швейцарски франка, като е продавала франкове за други валути, главно евро, в несполучлив опит да задържи стойността на швейцарския франк - едно от традиционните инвестиционни убежища.

SNB обяви, че от миналия месец е прекратила интервенцията и като официална причина посочи намаляването на дефлационните рискове от покачването на валутата. Въпреки това повечето анализатори смятат, че решението е взето поради страховете за прекомерно натрупване на чуждестранни валути.

Докато еврото падаше, швейцарският франк се покачи до 1,33 от 1,50 за едно евро и за кратък период достигна дори още по-висока стойност. През последните дни с укрепването на еврото курсът се стабилизира.

Очакванията за масивни загуби от чуждестранна валута предизвикаха страхове в Швейцария и преди всичко сред 26-те кантона на федерацията, които си разпределят две трети от приходите на централната банка. Остатъкът от приходите се получава от централното правителство.

Все пак ударът не се оказа толкова тежък, колкото предполагаха мнозина анализатори, след като SNB разкри, че общите загуби за първата половина на годината, които официално ще бъдат оповестени на 13-ти август, ще са около 14 млрд. швейцарски франка, тъй като приходите от злато и валутна търговия са омекотили крайния резултат.

Експертите отбелязват, че по време на интервенциите швейцарската банка е купувала и валути, различни от еврото, с което е реализирала известни приходи. SNB спечели и от повишаването на цената на златото. Ценният метал позволи на SNB „да ограничи загубите“, се казва в изявление на банката.

Допълнителна печалба се очаква също от преоценката на голямото портфолио неликвидни кредити, придобито от UBS, след като най-голямата търговска банка в страната поиска помощ от правителството през октомври 2009 г.

След като първоначално портфолиото, придобито от UBS, беше на загуба заради американските ипотечни облигации, впоследствие то започна да носи стабилна печалба и UBS прави периодични опити да убеди SNB да й продаде активите обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
fallback