fallback

Икономическите очаквания за Швейцария се влошиха рязко

Оценката на анализаторите за състоянието на икономиката падна до най-ниското си ниво за последната година

13:27 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Очакванията на професионалните инвеститори и финансовите анализатори за бъдещето на швейцарската икономика се влошиха значително за трети пореден месец заради фискалните проблеми на еврозоната и силното поскъпване на франка срещу еврото през тази година.

Индексът на икономическите нагласи за Швейцария на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) и швейцарската банка Credit Suisse се понижи с 15,3 пункта до 2,2 пункта през юли. По този начин стойността на показателя, който е един от водещите ориентири за икономиката на Швейцария, падна до най-ниското си ниво за последите 12 месеца.

Когато стойността му е над нула това означава, че позитивните очаквания на финансовите експерти за развитието на икономиката надделяват.

Швейцария излезе от рецесия през третото тримесечие на 2009 г., когато брутният вътрешен продукт на страната (БВП) нарасна с 0,5% на тримесечна база. През четвъртото тримесечие той скочи с 0,9% на сто, след което намали наполовина темпото си на ръст до 0,4% през първите три месеца на тази година.

Оценката на анализаторите за текущото състояние на икономиката обаче се подобрява значително през юли. Това показва индексът на ZEW за сегашната икономическа ситуация, който нараства с 4,7 пункта до 22,2 пункта през юли.

Мнозинството от икономистите все още прогнозират, че основният лихвен процент в Швейцария няма да се промени през следващите шест месеца. Делът им възлиза на 73,4% от всички анкетирани.

Основният лихвен процент в Швейцария се намира на рекордно ниското ниво от 0,25% от март 2009 г. В средата на юни Швейцарската централна банка очаквано отложи затягането на паричната си политика.

Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3409 франка и курсът от началото на деня остава почти без промяна. От началото на тази година обаче швейцарският франк е поскъпнал с близо 10 на сто срещу еврото.

Това повишава цената на швейцарския износ в страните от еврозоната, които са основните търговски партньори на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
fallback