fallback

САЩ: Китайската валута още е подценена, но курсът не се манипулира

Редовният доклад на американското министерство бе публикуван с голямо закъснение, вероятно заради новата политика на Китай

09:34 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Валутният курс на китайския юан остава подценен, се казва в редовния доклад на американското финансово министерство.

В документа обаче не се споменава нищо за манипулиране на валутата, макар САЩ доста упорито да намекват за това и да критикуват Пекин за липсата на гъвкавост на курса.

Докладът бе публикуван с доста голямо закъснение, като според анализатори това се дължи на промяната в политиката на управление на курса на юана, която бе направена преди около три седмици, предава ВВС.

Макар в документа да не се споменава за манипулации, мнозина анализатори и политици вярват, че Китай умишлено държи валутата си на прекалено ниско ниво. Това оказва подкрепа на местните износители, които получават конкурентни предимства на чуждите пазари.

Големият натиск върху Пекин не дава сериозен резултат и, въпреки обявените реформи на валутния механизъм, курсът на страната не регистрира значителни движения.

От обявената промяна досега той се е повишил с около половин процент спрямо долара, след като близо две години стоеше фиксиран на едно и също ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 10.09.22 г.
fallback