fallback

Еврото рязко отстъпи на основните валути

Срещу йената бе достигнат 9-годишен минимум, срещу британския паунд – 19-месечно дъно

15:54 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото се представя доста слабо на валутните пазари днес, като се обезценява значително спрямо основните парични единици. Това се случва на фона на позитивни новини за икономическото доверие в еврозоната.

Днес Европейската комисия публикува стойността на показателя, измерващ икономическото доверие в еврозоната. Той отчита ръст до 98,7 пункта през юни, след като месец по-рано стойността му бе 98,4 пункта. Предварителните очаквания на анализаторите пък бяха за спад до 98 пункта, предава Market Watch.

В същото време индексът на потребителското доверие се повишава с един пункт до -17, а доверието сред търговците на дребно и индустриалците остана без промяна, като и двата показателя са на ниво -6 пункта.

Въпреки това обаче еврото отстъпи рязко срещу основните валути, като спрямо йената бе достигната най-ниската стойност на единната валута от средата на ноември 2001 година насам. Това се случи при 107,80 йени за долар.

Към 15:40 часа българско време еврото се движи с понижение от 1,2 на сто спрямо йената до курс от 108,42 йени за евро.

По отношение на американския долар еврото пада с над половин процент и се разменят за 1,2112 долара за евро. Силен спад се наблюдава и спрямо британската лира, като днес еврото падна до най-ниското си ниво от ноември 2008 година насам – 1,2327 евро за една лира.

Според анализатори, проблемите на еврото се дължат на края на най-мащабната програма за кредитиране на банковия сектор от страна на ЕЦБ. В четвъртък е падежът на едногодишните кредити в размер на 442 млрд. евро, отпуснати преди година от институцията при лихва от 1 на сто.

Нежеланието на институцията да удължи програмата води до очаквания за свиване на кредитирането в еврозоната и нови проблеми за банковия сектор. За момента особено активни в лобирането за удължаване на програмата са испанските банки, за които ЕЦБ се явява почти единствен източник на заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 18.08.22 г.
fallback