fallback

Държавните икономии не са влошили потребителския климат в Германия

Индексът на потребителското доверие на GFK остава стабилен на ниво от 3,5 пункта през юни

10:14 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите нагласи на немските потребители за икономиката си остават стабилни през юни въпреки строгите държавни икономии, които правителството на канцлера Ангела Меркел замисля, за да ограничи бюджетния дефицит на страната. Той надхвърля лимита от 3% от брутния вътрешен продукт, който 16-те страни от еврозоната са длъжни да спазват.

Немското правителство планира да съкрати разходите с 80 млрд. евро през тази година, за да намали до допустимия таван бюджетния дефицит на страната, който възлезе на 3,3% от БВП през 2009 г. Това все пак е доста под средното за еврозоната ниво от 6,3%. Държавният дълг на Германия за 2009 г. е 73% от нейния БВП, което също е над лимита от 60%.

Немското правителство получи много критики от страна на САЩ и други страни с големи дефицити, след като обяви, че ще изтегли държавните стимули за икономиката, давайки пример на задлъжнелите страни в Европа. Икономистите обаче се опасяват, че това ще навреди на икономиката на този етап и ще намали още повече потреблението в Германия.

Нагласите на немските потребители за икономиката като цяло остават без промяна през юни, но данните на пазарния институт GFK показаха, че склонността им да пазаруват пада, а очакванията за доходите им в бъдеще се влошават рязко. Редица икономисти смятат, че спестовните потребители в Германия трябва да харчат повече, за да спомогнат за намаляването на дисбалансите в световната икономика.

Потребителският климат в Германия остава стабилен през юни, за което свидетелства индексът на потребителското доверие на GFK, който се задържа на ниво от 3,5 пункта за втори пореден месец през юни. Пазарните анализатори очакваха показателят да намалее до 3,3 пункта през юни

През септември 2009 г. барометърът на потребителските нагласи в Германия стигна 4,3 пункта, но след това домакинствата се разколебаха в своите очаквания за икономиката и показателят започна да пада.

Той се изчислява на базата на проучване на института GFK, което се провежда всеки месец сред 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия и е сред най-добрите ориентири за техните потребителски разходи в бъдеще.

Последните данни за БВП на Германия през първото тримесечие показаха, че страната си остава твърде зависима от своя износ, а вътрешното потребление е слабо. Именно разходите на немските домакинства са сред най-важните фактори за възстановяването на баланса в икономиката най-вече на страните от еврозоната, които са основни търговски партньори.

През първото тримесечие на тази година БВП на Германия се увеличи с 0,2% на тримесечна база, главно заради износа, който компенсира намаляването на разходите за потребление на домакинствата, както и свиването на инвестициите в строителния сектор.

Именно занижените потребителски разходи и капиталови инвестиции на фирмите станаха причина за 4,8-процентния спад на немския БВП в рамките на 2009 г., който е рекорден за следвоенния период.

Еврото поскъпна с 0,2% след данните за стабилизирането на потребителското доверие в Германия през юни. Към 10:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2291 долара, което е с близо 20% под курса от 1,5139 долара за евро в края на ноември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
fallback