fallback

Бизнес климатът в Германия става все по-добър въпреки дълговата криза

Индексът на бизнес климата на Ifo се повиши неочаквано до най-високото ниво за последните две години

12:28 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес климатът в Германия продължи да се подобрява и през юни въпреки всички притеснения относно фискалната криза в Европа.

Мениджърите на немски компании от сектора на индустрията, търговията и услугите оценяват все по-положително текущата среда за правене на бизнес, но в същото време техните очаквания за втората половина на годината се влошават.

Това показа индексът на бизнес климата в Германия, който се повиши до 101,8 пункта през юни от 101,5 пункта за май. Пазарните анализатори очакваха икономическия барометър да се понижи до 101,2 пункта. Индексът се изчислява от Мюнхенския изследователски институт Ifo и е един от най-важните ориентири за състоянието на немската икономика.

Бизнес доверието на Ifo се изчислява на базата на ежемесечно проучване сред мениджъри на около 7 хил. немски компании от различни сектори на икономиката.

Немската икономика се повиши с 0,2% през първите три месеца на тази година, след като се сви с 4,9% през 2009 г. Правителството на страната планира да съкрати своите разходи с 80 млрд. евро през тази година.

Към 12:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2310 долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът на двойката остава почти без промяна. Еврото е поевтиняло с 14% срещу долара от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
fallback