fallback

Цените в САЩ падат, първоначалната безработица расте

Индексът на потребителските цени се понижи за втори пореден месец

16:26 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските стоки в САЩ поевтиняха през май, като цените им се понижиха за втори пореден месец, което показва, че щатската икономика се възстановява, без това да предизвиква ръст на инфлацията.

Индексът на потребителските цени се понижи с 0,2% през май спрямо април, когато намаля с 0,1 на сто. Данните съвпаднаха с очакванията на анализатори. В сравнение с миналогодишните си нива цените са се повишили с 2 на сто, което е по-малко в сравнение с годишната инфлация от 2,2% през април.

Най-много през изминалия месец са паднали цените на бензина и течните горива заради спада в цените на суровия петрол през май. В сравнение с май 2009 г. обаче енергийните суровини са поскъпнали с 27% заради ниските ценови нива отпреди година.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните стоки и енергийните суровини, се е повишил с 0,1% на месечна и 0,9% на годишна база, като запазва темповете си на ръст от април.

Отделни данни на Бюрото по трудова статистика показаха, че новите молби за помощи при безработица са се повишили неочаквано с 12 хил. през изминалата седмица до 472 хил. Икономистите обаче очакваха понижение до 450 хил.

В същото време броят на американците, които получават помощи за безработица повече от две седмици, е нараснал с 88 хил. до 4,57 млн. души. Това показва, че пазарът на труда в най-голямата икономика на света все още не е стабилизиран, въпреки че брутният й вътрешен продукт започна да расте в средата на миналата година.

Данните за текущата сметка на страната на свой ред показаха, че отрицателното салдо по нея е скочило до 109 млрд. долара през първите три месеца на тази година в сравнение с недостиг от 101 млрд. долара през последното тримесечие на 2009 г. Това се дължи главно на увеличението на вноса, което повишава и търговския дефицит на САЩ.

Към 16:20 ч. българско време щатският долар поевтинява с 0,7% срещу еврото, като повод за това стана най-вече новината, че централната банка на Испания ще публикува резултатите от стрес тестовете на испанските банки. Двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2399 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 29.08.22 г.
fallback