fallback

Швейцария очаквано отложи затягането на паричната политика

Основният лихвен процент в страната остава в интервала от 0 до 0,75% заради дълговата криза в Европа

11:35 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската централна банка очаквано отложи затягането на своята парична политика днес, след като големите дългове и бюджетни дефицити на няколко държави от еврозоната влошиха перспективите пред икономиката на региона. Страните от еврозоната са основен пазар и търговски партньор на Швейцария.

Основният лихвен процент остава в интервала от 0 до 0,75%, след като падна до сегашното си рекордно ниско ниво през март 2009 г. Ръководството на Швейцарската централна банка обаче уточни, че е готово да се намеси, в случай че се наложи да се овладее ценовата стабилност в страната.

Швейцарската централна банка използва като основен лихвен процент тримесечния Libor по заемите във франкове. Тя определя интервал, в който се стреми да го поддържа, като от март 2009 г. предпочитаното ниво на основната лихва е 0,25 на сто.

Монетарната институция все още се опасява, че поскъпването на швейцарския франк срещу еврото може да навреди на износа и възстановяването на швейцарската икономика.

Нейните икономисти очакват средногодишна инфлация от 0,9% през тази година, 1% през 2011 г. и 2,2% през 2012 г.

Новината, че „меката“ парична политика в Швейцария се запазва, понижи с над 1% курса на швейцарския франк срещу еврото.

Фискалните затруднения на четири от 16-те страни от еврозоната обаче накараха инвеститорите масово да се отказват от вложенията си в евро и да търсят убежище в швейцарския франк, долара и йената. В резултат на това франкът поскъпна с 6% срещу еврото през тази година, а централната банка се намеси многократно на валутните пазари, за да спре допълнителното му поскъпване.

В резултат на това валутните резерви на Швейцарската централна банка са нараснали с 50%, а нейната интервенция през май вероятно е била втората най-мащабна интервенция на централна банка, след тази на Китайската централна банка, според оценки на анализатори.

Швейцарската икономика намали наполовина темпото си на ръст през първите три месеца на тази година.

Към 11:30 ч. българско време швейцарският франк поевтинява с 1,1% срещу еврото, като двойката EUR/ CHF се котира на ниво от 1,3769 франка за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 31.08.22 г.
fallback