fallback

Инфлацията във Великобритания укроти темпото си на ръст

Индексът на потребителските цени отчете ръст от 3,4% на годишна база през май в сравнение с 3,7% за април

12:26 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация във Великобритания забави темпото си на ръст за първи път през последните три месеца през май, след като през април скочи до най-високото си ниво от декември 2008 г. насам.

Индексът на потребителските цени отчете ръст от 3,4% на годишна база през май в сравнение с 3,7% за април. Икономистите очакваха темпото на ръст на инфлацията да се забави до 3,5% на годишна база.

Годишната инфлация във Великобритания остава над тавана на Английската централна банка от 3% за трети пореден месец, а за шести пореден месец е над целевото инфлационно ниво от 2 на сто.

По-ниските цени на хранителните продукти, алкохолните напитки и тютюневите изделия през май са компенсирали поскъпването на горивата, показаха данните на Националния статистически офис.

В сравнение с нивата си от предишния месец цените на потребителските стоки в страната са нараснали с 0,2% при очакван ръст от 0,4 на сто. Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергийните ресурси, се е повишил с 2,9% на годишна база, след като нарасна с 3,1% през април.

В края на миналата седмица стана ясно, че очакванията на потребителите във Великобритания за нивото на инфлацията през следващите 12 месеца са стигнали най-високата си точка за последните близо две години.

Миналата седмица Английската централна банка запази програмата си за изкупуване на ценни книжа за 200 млрд. британски лири без промяна и основният лихвен процент в страната на ниво от 0,5% за 16-ти пореден месец.

Отделни данни на бизнес организацията с нестопанска цел Conference Board показаха, че индексът на водещите индикатори за Великобритания, който предсказва развитието на икономиката през следващите шест месеца, се е повишил с 0,6% на месечна база през април. Това е 13-тото поредно увеличение на икономическия барометър, което е знак за възстановяването на британската икономика от кризата.

Британската лира поевтинява с 0,2% срещу долара след данните за спада на инфлацията и към 12:20 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,4709 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 31.08.22 г.
fallback