fallback

Централната банка на Япония налива още 3 трлн. йени в банковата система

Средствата са предназначени за отпускане на заеми на компании за срок до 4 години

09:46 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка предприе поредната стъпка към увеличаване на ликвидността в икономиката. След днешното заседание на нейното ръководство стана ясно, че монетарната институция ще предостави на банките в страната до 3 трлн. йени (33 млрд. долара) допълнителни заеми, с условието да се отпускат като кредити със срок до четири години на местните компании.

По този начин Японската централна банка (ЯЦБ) се надява да стимулира възстановяването на японската икономика, пише Bloomberg.

Ръководството на ЯЦБ днес реши още да запази основната лихва в страната на рекордно ниското й ниво от 0,1 на сто. Търговските банки в страната ще могат да кандидатстват за заеми от централната банка до март 2012 г., а лихвеният процент по тях ще съвпада с основната лихва.

Новоназначеният премиер на Япония Наото Кан прикани многократно ЯЦБ да вземе по-радикални мерки за борба с инфлацията и слабия икономически растеж на страната. В понеделник той заяви, че правителството ще работи заедно с централната банка за отстраняване на дефлацията в Япония.

Според монетарната институция най-същественото предизвикателство пред японската икономика е да се повиши потенциалния й растеж и продуктивност. Чрез отпускането на допълнителни заеми на банките нейното ръководство се надява да катализира активността на финансовите посредници и компаниите.

С най-голям приоритет при отпускането на заемите ще бъдат здравният сектор, туризмът и опазването на околната среда, както и още 15 сектора на икономиката.

Основният лихвен процент в Япония падна до сегашното си рекордно ниско ниво през декември 2008 г., като Японската централна банка единствена сред централните банки на развитите икономики все още продължава да разхлабва паричната си политика. През декември 2009 г. институцията вля 10 трлн. йени във финансовата система, като тази сума бе удвоена на 20 трлн. йени през март.

Японската йена поскъпва с 0,5% срещу щатския долар днес, като към 9:30 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 91,18 йени за един долар. Йената е поскъпнала с 1,6% срещу долара от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
fallback