fallback

HSBC: САЩ, Великобритания и еврозоната ще запазят лихвите ниски

Слабото евро ще подкрепи икономиката на еврозоната, след като пазарите преодолеят неохотата си да купуват европейски дългови облигации с по-ниска доходност

13:41 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвените проценти в САЩ, еврозоната и Великобритания ще бъдат оставени на рекордно ниски нива още известно време, въпреки някои изказвания на представители на трите централни банки, казва Дейвид Блум, директор на валутната търговия в HSBC, цитиран от CNBC.

Инфлацията засега е под контрол, но може да се превърне в проблем в средносрочен план поради големия бюджетен дефицит и разхлабената валутна политика, е заявил Джеймс Балард, президент на Федералния резерв в Сейнт Луис. „Проблемите в Европа не са забавили решението на Фед за лихвените проценти“, е допълнил Балард.

„Това всъщност са само приказки“, коментира Блум. „Никой на пазара не вярва в непосредственото повишаване на лихвените проценти. В обозримо бъдеще едва ли ще наблюдаваме повишаване на лихвените проценти в САЩ, Великобритания и еврозоната“, казва той.

Според президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, силното евро през последните години е маскирало дълговите проблеми в еврозоната.

Същата ситуация сега наблюдаваме в САЩ, където силният долар „прикрива идеята, че втори финансов пакет за стимулиране на икономиката може да се окаже необходим“, казва Блум. „Единственото нещо, което дисциплинира политиците, са финансовите пазари“, допълва той.

Слабото евро ще подкрепи икономиката на еврозоната, след като пазарите преодолеят неохотата си да купуват европейски дългови облигации с по-ниска доходност, прогнозира Блум.

„Удивителното е, че всички искат по-слаба валута, но когато Европа наистина я има, всички казват, че това е криза“, казва Блум. След като притесненията за разпространение на гръцката криза се разсеят, еврозоната ще се възстанови много бързо, прогнозира Блум.

Миналата година инвеститорите избягваха долара, а по-миналата – британската лира. Тази година е ред на еврото, посочва Блум. „Това е въртящ се пазар, не можете да си позволите да се влюбите само в една валута.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 05.09.22 г.
fallback