fallback

CEBR: Еврото ще падне до паритет с долара преди „неизбежното” му разпадане

Почти неизбежно е в един момент еврото да се разпадне, смятат от британския Център за икономически и бизнес проучвания

14:15 | 12.06.10 г. 11

Еврото ще поевтинее до паритет с американския долар през 2011 г. преди „неизбежното” разпадане на валутата, която се ползва от 16 държави, прогнозират от британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Спадът на еврото ще се ускори, защото щатският федерален резерв вероятно ще започне да вдига лихвите в края на тази година, докато Европейската централна банка ще запази лихвата без промяна, пише в анализ на базираната в Лондон група, цитиран от BusinessWeek.

Еврото вече загуби 15% от стойността си спрямо долара тази година заради опасенията, че Гърция и други държави в периферията на региона може да не са в състояние да плащат дълговете си. На 9 май правителствата от еврозоната постигнаха споразумение за създаването на фонд за 750 млрд. евро с помощта на Международния валутен фонд в подкрепа на най-слабите членки.

“Почти неизбежно е в един момент еврото да се разпадне”, пише в анализа главният изпълнителен директор на CEBR Дъглас Макуилям. “Това може да е скоро, може и да е след 5 до 10 години”, казва той и допълва, че „междувременно сигурно е това, че еврото ще бъде слабо”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 03.09.22 г.
fallback