fallback

Японската икономика нарасна повече от очакваното за първото тримесечие

БВП на страната се увеличи с 5% на приравнена към годишна основа база главно заради износа и вътрешното потребление

10:29 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Растежът на японската икономика през първото тримесечие се оказа по-голям от очакваното, след като днешните окончателни данни на Министерския съвет на страната показаха по-силно от първоначално обявеното увеличение на вътрешното потребление и бизнес инвестициите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нараства с 5% на приравнена към годишна основа база в сравнение с обявения преди две седмици ръст от 4,9 на сто. Това надмина очакваните от икономисти 4,2%, предаде Bloomberg.

В същото време растежът от 1,2% на тримесечна база се потвърди. Това е четвъртият поред тримесечен ръст на японската икономика, като увеличението е подхранено главно от износа на страната в началото на тази година.

Той скача с 6,9% на приравнена на годишна основа база, а нетният износ, който представлява разликата между износа и вноса, добавя 0,7 процентни пункта към БВП през първите три месеца. Възстановяването на Япония от кризата се дължи до голяма степен именно на засилващото се търсене на японски стоки в бързо развиващите се икономики в Азия, начело с Китай и Индия.

Дефлаторът на потребителските разходи, който е един от показателите за инфлацията в страната, отчете спад от 2,8% спрямо първото тримесечие на миналата година, което загатва, че Японската централна банка ще трябва да засили мерките си за борба с дефлацията в страната.

Отделни данни за Япония от днес показаха, че цените на ниво производител са се повишили за първи път през последните 17 месеца през май. Те нарастват с 0,1% на месечна и 0,4% на годишна база.

Малко след това излезе и индексът на потребителското доверие на домакинствата, който се повиши до 42,8 пункта през юни спрямо 42 пункта за май.

Към 10:25 ч. българско време една японска йена се разменя срещу 91,03 долара, като от началото на валутната сесия йената поскъпва с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 10.09.22 г.
fallback