fallback

Немският износ намаля през април след силното увеличение през март

Въпреки понижението стойността на изнесените стоки е с близо една пета над миналогодишните си нива

10:50 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Германия намаля през април, след като през март отчете най-силния си ръст през последните 18 години. Стойността на изнесените стоки се понижава с 5,9% в сравнение с март, когато скочи с 10,8% на месечна база, подкрепена от увеличаващото се потребление и поевтиняването на еврото.

Пазарните анализатори очакваха по-малко понижение на износа от 2 на сто. Вносът в същото време пада със 7,3% спрямо мартенските си нива. В сравнение с април миналата година обаче износът е нараснал с 19,2% до 75,3 млрд. евро, а вносът се е повишил с 15,7% до 61,9 млрд. евро, по данните на Федералната статистическа служба.

По този начин търговският излишък на страната се е повишил до 13,4 млрд. евро през април в сравнение с 9,7 млрд. евро положително търговско салдо преди година. Германия е най-голямата икономика в ЕС и вторият по големина износител на стоки в света след Китай.

Поевтиняването на еврото с близо 17% срещу долара и със 7% срещу британската лира през тази година прави износа на страната по-конкурентен на външните пазари. Вчерашните данни за неочаквания скок в новите поръчки за производството на фабрични стоки в Германия загатват, че компаниите продължават да произвеждат стоки заради увеличеното търсене.

Излишъкът по текущата сметка на страната възлиза на 11,8 млрд. евро спрямо 18,1 млрд. евро през март и 6 млрд. евро преди година.

Отделни данни на френския статистически офис показаха, че износът на страната е нараснал с 1% през април в сравнение с март, докато вносът отчита незначителен ръст от 0,3% на месечна база. В резултат на това търговският дефицит на страната намалява до 4,2 млрд. евро за април в сравнение с 4,4 млрд. евро за предходния месец. През април 2009 г. отрицателното търговско салдо на страната е било 4,1 млрд. евро.

Единната европейска валута напредва с 0,3% срещу долара днес, след като поевтиняваше по време на предишните три валутни сесии. Към 10:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,1959 долара, което е с 20% под курса от 1,5139 долара за евро в края на ноември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 18.08.22 г.
fallback