fallback

Швейцарската икономика намали наполовина темпото си на ръст

БВП на страната отчете по-малък от очакваното ръст от 0,4% през първото тримесечие

10:46 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската икономика забави наполовина темпото си на ръст през първото тримесечие на тази година в сравнение с предишното тримесечие, след като правителствените разходи намаляха, а инвестициите на бизнеса в оборудване и софтуер се свиха.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария се е увеличил с 0,4% спрямо последното тримесечие на 2009 г., когато нарасна с 0,9%. Отчетеният икономически растеж се оказа по-малък от очакваните 0,7 на сто и освен това е по-слаб от 0,5-процентното увеличение на БВП през третото тримесечие на 2009 г.

Положителен стимул на икономиката през първото тримесечие дават най-вече потребителските разходи на швейцарците и големият търговски излишък на страната. В същото време бизнес инвестициите падат с 0,8% на тримесечна база, а правителствените разходи се свиват с 1,4 на сто.

В сравнение с първото тримесечие на 2009 г. БВП на Швейцария се е повишил с 2,2 на сто, показаха още днешните данни на Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO). БВП отчете годишен ръст от 0,6% през четвъртото тримесечие на 2009 г.

Отделни данни на Асоциацията за управление на материалите и предлагането в Швейцария (SVME) днес показаха, че фабричният сектор на страната се е разраснал с най-бързото си темпо от началото на 2007 г. Индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната скочи до 66,4 пункта през май в сравнение с 65,9 пункта за април. Той е един от най-добрите индикатори за здравето на икономиката, тъй като бизнесът реагира бързо на промените в пазарните условия.

Швейцарското правителство очаква увеличение на икономиката от 1,4% през тази година и още 2% през следващата. Заетостта в неселскостопанските сектори на швейцарската икономика се увеличи с 0,1% на годишна база през първото тримесечие, главно заради нарастването на новите работни места в сектора на услугите.

Швейцарският франк поскъпва с 0,3% срещу еврото и към 10:40 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,4163 франка. В средата на миналия месец еврото поевтиня до 1,4005 франка заради опасенията, че големият държавен дълг на страните от еврозоната ще намали икономическия растеж на региона през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 05.09.22 г.
fallback