fallback

Японският износ е вече с 40% над миналогодишните си нива

Търговският излишък на страната се е увеличил 15 пъти през последните 12 месеца

10:04 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на японския износ, който е основен двигател на японската икономика, се увеличи по-бързо от очакваното през април. Това може да е ранен знак, че брутният вътрешен продукт на страната ще расте и през второто тримесечие отново благодарение на повишеното потребление на външните пазари.

Износът на стоки се увеличава с 40,4% на годишна база, което е петият му пореден годишен ръст. В най-голямата степен за това допринася търсенето в динамично развиващите се азиатски икономики, начело с Китай и Индия.

Именно силният ръст на износа донесе на японската икономика четвърти пореден ръст на тримесечна база през първото тримесечие. В сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година БВП на страната нарасна с 1,2 на сто.

През март износът на Япония отчете годишен ръст от 43,5%, като икономистите очакваха темпото му на увеличение да се забави до 38,3 на сто през април. Вносът в същото време нараства с 24,2% на годишна база, а търговският излишък на Япония се разраства до 742,3 млрд. йени (8,2 млрд. долара) през април.

Това е 15 пъти повече в сравнение с размера на положителното търговско салдо преди година, предаде Bloomberg.

В рамките на разглеждания месец износът е нараснал с 2,3% на месечна база, а вносът е скочил още по-силно с 3,4 на сто. Автомобилите, автомобилните части и електронното оборудване допринасят най-вече за повишението на износа през април. Той се увеличава с най-бързи темпове в Азия и САЩ, докато този за Европа понижава темпото си на ръст.

Това загатва, че дълговата криза в Европа е оказала своето влияние върху търсенето на японски стоки в региона. Тревогите за големия държавен дълг на няколко европейски страни станаха причина йената да поскъпне до най-високото си ниво срещу еврото за последните осем години по-рано през тази седмица.

По този начин японската продукция обаче става по-скъпа и по-малко атрактивна на европейските пазари. От началото на този месеца йената е поскъпнала с 14% срещу еврото и с 4% срещу долара.

Към 9:55 ч. българско време сесия един долар се разменя срещу 90,32 йени, а едно евро – срещу 111,19 йени, като йената поевтинява с 0,4% срещу долара и с 1,6% срещу еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
fallback