fallback

Здравна карта и/или застраховка при пътуване в чужбина

Като предимство на здравната карта се посочва това, че тя покрива разходите за спешна помощ на хора от всякаква възраст

16:15 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

При пътуване в страни от ЕС здравноосигурените българи е препоръчително да носят със себе си т.нар. европейска здравна карта, която гарантира безплатна спешна медицинска помощ. Тази карта обаче не гарантира безплатна спешна помощ в страни извън ЕС, за които е необходима здравна застраховка.

Това обясни днес Пламен Филипов, директор на отдел Животозастраховане в застрахователна компания Уника. Пламенов сравни ползите от здравна карта и здравна застраховка в ЕС. По думите му здравната застраховка покрива и преместването на болния от едно здравно заведение в друго или дори до България, в зависимост от сключената застраховка. Освен това здравната застраховка покрива и разходите до определен лимит на първоначално изписаните лекарства за разлика от здравната карта.

При ползване на здравна карта могат да се посещават само лечебни заведения, които имат договори със здравната каса в съответната държава, а здравната застраховка покрива спешна помощ и в други лечебни заведения, към които болният може да бъде насочен от т.нар. фирма асистент на застрахователя.

Като предимство на здравната карта се посочва това, че тя покрива разходите за спешна помощ на хора от всякаква възраст, докато повечето застрахователни компании правят здравни застраховки за пътуване в чужбина на хора само до 70-годишна възраст.

От ръководството на Уника съобщиха, че по предварителни данни премийният приход на компанията за 2009 г. е 18,3 млн. лв., а печалбата – 260 хил. лв., като и двата показателя намаляват с около 20 на сто на годишна база.

От компанията коментираха, че смятат за висок данъка от 1% върху премийния приход, който се предвижда да влезе в сила от 1 юли тази година като една от антикризисните мерки на правителството. В същото време обаче от застрахователя обясниха в отговор на въпрос на Investor.bg, че в Австрия този данък е 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:34 | 03.09.22 г.
fallback