fallback

Акциите на греха като противовес на социално отговорното инвестиране

Морално ли е да печелим от компании, които развиват дейност в неморални сектори?

18:38 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ако сте твърд привърженик на социално отговорното инвестиране, може би ще намерите този материал труден за преглъщане. Има определени предимства в това да се инвестира в „чисти“ компании, но ако има един аспект от нашето общество, който да е издържал на теста на времето, то това е грехът, пише в анализ на Investopedia.

Според дефиницията на Investopedia ценните книжа на греха (sinful stock) са акции от компания, която се свързва или директно извършва дейности, които се считат за неетични или неморални.

Особеното при етиката и морала обаче е това, че няма универсално приета дефиниция за това какво е морално и етично и какво не е. Например даден инвеститор може да приеме определена рекламна кампания за неетична и да заклейми продукта или самата рекламна компания като греховни. Друг инвеститор може да не открие етичен конфликт в същата ситуация, така че, когато говорим за „греховни“ инвестиции, съществува сива зона при определянето на дадени книжа като акции на греха.

Все пак съществуват и определени сектори от икономиката като хазарта, алкохолната, цигарената, оръжейната и секс индустриите, които като цяло се считат за греховни.

Хазартът – само една разходка до Лас Вегас или Атлантик Сити ще ви разкрие огромните мащаби на хазартната индустрия. В Лас Вегас много от казината оперират с пазарна капитализация от десетки до стотици милиарди долари.

В допълнение към казината и хотелите имаме и не толкова привлекателния, но също така значим бизнес по поддръжката на съоръженията. Едно е сигурно, хазартът няма да изчезне от пазара в обозримо бъдеще. С появата на многобройни опции за залагане в интернет през последните години възможностите да поиграете хазарт са дори много повече.

Алкохолът – доходността от продажбата на бира, вино и концентрати е нещо, от което определени компании трупат капитал от стотици години. Докато повечето компании, произвеждащи вино, са в частни ръце, акциите на много пивоварни и предприятия за дестилация на спиртни напитки се предлагат на борсата.

Цигарите – въпреки многобройните съдебни процеси от края на 90-те и милиардите долари, платени за уреждане на извънсъдебни споразумения, тютюневите компании остават доходоносни. Дори ако тютюнопушенето вече не е толкова разпространено в Северна Америка, останалата част от света продължава да пуши и пазарите за тютюневи изделия ще останат обширни и в бъдеще.

Сексът – секс индустрията е с наистина невероятни мащаби, като голяма част от нея остава в сивия сектор и прави трудно намирането на конкретни цифри за определяне на точния й размер.

Въпреки това в последните години голям брой компании от порнографската индустрия, производители на презервативи и дори производители на вещества, стимулиращи сексуалното изживяване, предлагат своите акции на борсата. Също както при хазарта, интернет придаде цяло едно ново измерение на бизнеса.

Темата може и да е табу, но има компании, които печелят много добре, продавайки порнография в интернет (въпреки че повечето от тези фирми не са публични). Дори ако пренебрегнете известни доставчици като Playboy и Hustler, има безброй други безобидни бизнеси - оператори на кабелни телевизии и хотели, които си докарват прилични доходи, като предлагат филми за възрастни.

Оръжията – въпреки че отбранителната индустрия е в сивата зона между етичния и неетичния бизнес, за която споменахме по рано, почти навсякъде акциите на подобни компании биха се считали за греховни.

Производството на снаряди, стрелково оръжие, танкове и изтребители може да се интерпретира по различен начин – или го приемате за разрушително и вредно за цялото човечество, или само за тези в страната, за която то е предназначено, или може да решите, че то е просто предпазна мярка за сигурността на вашата страна.

Независимо от етичната ви или морална позиция по въпроса, няма спор за доходността от производството, продажбата и разпространението на военно оборудване.

Индустрии, които ни примамват с „палави“ предложения, може да се окажат добро място за част от нашия инвестиционен портфейл. Като начало тези компании предлагат сравнително стабилна възвръщаемост на своите инвеститори както в добри времена, така и по време на криза.

Както казва старата поговорка: „Какво правиш, за да отпразнуваш добрите дни? Пиеш, пушиш, залагаш и правиш секс. А какво правиш по време на рецесия? Пиеш, пушиш, залагаш и правиш секс.“

Възвръщаемостта от инвестиции в компании, извършващи гореспоменатите дейности, често се оказва по-малко чувствителна към периодичните спадове в икономиката. S&P 500 например потъна с почти 20% в периода юни 2001 - юни 2002, докато основните „сектори на греха“ нараснаха с между 8 процента (акциите на тютюневите компании) и почти 20 процента (акциите на компаниите в хазарта).

В допълнение на това, че са донякъде имунизирани към цикличните спадове в икономиката, много грешни акции са прочути с това, че периодично изплащат дивиденти.

Голям брой компании от въпросните индустрии са завършвали годината със солидни печалби и вероятно ще го направят отново. Ако пренебрегнем всички компании от индустриите на греха, бихме лишили нашия портфейл от стабилни приходи.

Лесно е да се досетим защо – повечето от тези бизнеси са свързани с пристрастяване.

Хазартът, цигарите и алкохолът причиняват пристрастяване. И тук идва аргументът за морала. Едва ли някой би оспорил, че пушачите и хората, свикнали да залагат често, не са лоялни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 06.09.22 г.
fallback