fallback

МТСП създаде и длъжност Корпоративен секретар, която е подобна на ДВИ

Какви са обаче длъжностните характеристики на Директора за връзка с инвеститорите, Корпоративния секретар и Експерта по връзка с инвеститорите?

15:26 | 06.01.10 г.

С промени в Националния класификатор на професиите и длъжностите длъжността "Директор за връзки с инвеститорите" вече е поставена в клас 1, където е включена и нова длъжност „Корпоративен секретар”, а позицията „Експерт по връзки с инвеститорите” намира своето място в клас 2.

Това е станало със заповед на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов от 30 декември 2009 г., съобщават от Българската асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ).

Какви са обаче различията между длъжностните характеристики на Директора за връзка с инвеститорите, Корпоративния секретар и Експерта по връзка с инвеститорите?

Длъжностната характеристика на корпоративния секретар е разработен в проект по оперативна програма Административен капацитет на Фондация Атанас Буров с участието на БАВИ.

Основните цели на длъжността Корпоративен секретар са: Осигуряване спазването на нормативната уредба на дружеството във връзка с публичния му характер и осигуряването на административното обслужване на управителните органи.

Длъжностната характеристина на длъжността Корпоративен секретар включва: 1. Отговаря за организирането и провеждането на общите събрания на акционерите в съответствие с изискванията на законодателството в тази област;

2. Избира, комуникира и контролира изпълнението на доставчици на услуги във връзка с провеждане на общото събрание. 3. Осигурява материали за провеждане на общото събрание, поискани от акционерите и ги изпраща в законоустановените срокове.

4. Съдейства на акционерите да вземат информирано решение и по този начин да съдейства за спазването на основни права на акционерите да участват в общото събрание. 5. Наблюдава състоянието и промените в законодателната рамка - национална и европейска;

6. Подпомага разработването, утвърждаването и контрола на програма за корпоративно управление и корпоративен календар на дружеството с цел да се осигурява спазване на принципите, които са заложени в Националния кодекс за корпоративно управление; 7. Оценява и отчита спазването на принципите на корпоративно управление от страна на дружеството. 8. Предлага мерки на ръководството за преодоляване на отклоненията от принципите на корпоративно управление.

9. Обезпечава административното обслужване на управителните органи на дружеството по повод корпоративното управление; 10. Съблюдава спазването на нормативната уредба, изискванията и ограниченията към дейността на дружеството във връзка с публичния статут.

11. Отговаря за информирането и съветването на членовете на ръководството чрез председателя на Съвета на директорите по всички въпроси на корпоративното управление на дружеството. На основата на задълбочено познаване на законовата база и регулациите, които определят дейността на дружеството, подготвя и предоставя информация на ръководството на дружеството.

12. Подпомага и консултира членовете на ръководството на дружеството по въпроси, свързани с корпоративното управление. 13. Подпомага и обслужва административно работата на управителните органи по повод на техните заседания, както и други дейности във връзка с корпоративното управление.

14. Координира подготвката материалите и дневния ред за заседанията на управителните органи на дружеството и отговаря за навременното им предоставяне на членовете. 15. Присъства на заседанията на управителните органи на дружеството. 16. Води протоколи от заседания на управителните органи и общо събрание на акционерите.

17. Осигурява информационния поток между членовете на управителните органи на дружеството. 18. Предоставя информация на заинтересованите страни за решенията на органите за корпоративно управление съгласно законовите изисквания и устройствените актове на дружеството

19. Подпомага Директора за връзки с инвеститорите при изготвянето на отчети съгласно нормативните изисквания. 20. Съблюдава за предотвратяване възникването на конфликт на интереси и търговия с вътрешна информация 21. Изпълнява и други конкретно възложени от прекия ръководител задачи, които са свързани с целите на длъжността.

Основна цел на длъжността Експерт по връзки с инвеститорите е: Да поддържа и развива ефективни комуникации на дружествота с финансовата общност и други заинтересовани лица, с цел да се привличат инвеститори и да се създават условия за формиране на справедлива оценка на акциите на дружествота.

Основните трудови задачи на Експерта по връзки с инвеститорите са: 1. Подпомага ДВИ при разработване на програма и бюджет за работа по връзки с инвеститорите. 2. Подпомага ДВИ в организирането и осъществяването на комуникациите по връзки с инвеститорите между дружеството, регулаторния орган, регулирани пазари на ценни книжа, инвестиционната общност и широката общественост

3. Участва в подготовката и разкриването, както на нормативно регламентираната информация – периодична и последваща в съответствие с изискванията на закона, друга информация за дружеството в съответствие със законоустановените срокове, така и на информация за текущото финансово и икономическо състояние на дружеството, а също и на всяка друга информация, на която те имат право по закон в качеството им на акционери или инвеститори.

4. Осъществява дейности по ефективна комуникация с анализатори, брокери, консултантски компании, инвеститори и медии като използва разнообразни комуникационни канали и средства: презентации, конференции, „роуд шоу”, прессъобщения, „ден на отворените врати” и др. 5. Прилага подходящи форми за комуникация с акционери, инвестиционна общност и всички заинтересовани лица, като например телефонни-,,видео-, интернет конференции, срещи, презентации при оповестяване на финансовите резултати или друга важна вътрешна информация.

6. Подпомага Директора за връзки с инвеститорите при поддържане на секция “Връзки с инвеститорите” на корпоративния уеб сайт на дружеството. Подготовя материали и актуализира информацията. 7. Осъществява ефективна вътрешна комуникация с всички отдели на дружеството за получаване на навременна информация от структурните звена по повод на подготовката на всички материали и документи, свързани с дейността по връзки с инвеститорите. 8. Подпомага Директора за връзки с инвеститорите при изготвянето на анализи и информация за капиталовия пазар с цел системно да информира ръководството на дружеството за състоянието и перспективите на капиталовия пазар, отношението на инвестиционната общност към дружествота и за основните акционери.

9. Участва в изработването на документи, съдържащи информация за дружеството : Документи, съдържащи периодична информация; Документи, съдържащи последваща информация; Други нормативно изискуеми документи; Документи и материали с презентационен характер. 10. Подпомага Директора за връзки с инвеститорите при изготвяне на годишен отчет за дейността. 11. Участва в организирането и провеждането на общите събрания на акционерите в съответствие с изискванията на законодателството в тази област .

12. Осъществява дейности по разработване на програма за корпоративно управление и корпоративен календар на дружеството с цел да се осигурява спазване на принципите, които са заложени в Националния кодекс за корпоративно управление 13. Участва в административното обслужване на работата на управителните органи по повод на техните заседания, както и други дейности във връзка с корпоративното управление. 14. Подпомага осъществяването на програмата на дружеството за връзки с обществеността. 15. Изпълнява и други конкретно възложени от прекия ръководител задачи, които са свързани с целите на длъжността.

Напомняме и основните цели на длъжността Директор за връзка с инвеститорите: Да изгражда, поддържа и развива ефективни комуникации на дружеството с финансовата общност и други заинтересовани лица, с цел да се привличат инвеститори и да се създават условия за формиране на справедлива оценка на акциите на дружествата.

Длъжностната характеристика на ДВИ включва: 1. Разработва и предлага за утвърждаване по съответния ред стратегия и политика по връзки с инвеститорите на дружеството като част от стратегията и политиката по разкриване на информация. 2. Отговаря за изпълнението на стратегията и политиката по връзки с инвеститорите.

3. Разработва програма и бюджет за работа по връзки с инвеститорите. Предлага програмата за утвърждаване по съответния ред в организацията и отговаря за нейното изпълнение. 4. Организира и осъществява комуникациите по връзки с инвеститорите между дружеството, регулаторния орган, регулирани пазари на ценни книжа, инвестиционната общност и широката общественост 4.1.Организира подготовката и разкриването, както на нормативно регламентираната информация – периодична и последваща в съответствие с изискванията на закона, друга информация за дружеството в съответствие със законоустановените срокове, така и на информация за текущото финансово и икономическо състояние на дружеството, а също и на всяка друга информация, на която те имат право по закон в качеството им на акционери или инвеститори.

4.2.Осъществява ефективната комуникация с анализатори, брокери, консултантски компании, инвеститори и медии като използва разнообразни комуникационни канали и средства: презентации, конференции, „роуд шоу”, прессъобщения, „ден на отворените врати” и др. 4.3.Управлява подбора и приложението на подходящи форми за комуникация с акционери, инвестиционна общност и всички заинтересовани лица, като например телефонни-,,видео-, интернет конференции, срещи, презентации при оповестяване на финансовите резултати или друга важна вътрешна информация.

4.4.Поддържа секция “Връзки с инвеститорите” на корпоративния уеб сайт на дружеството. Подготовя материали и актуализира информацията. 4.5.Отговаря за организирането на всички мероприятия за осъществяване на външните комуникации по повод връзки с инвеститорите. 5. Организира и осъществява ефективна вътрешна комуникация с всички отдели на дружеството за получаване на навременна информация от структурните звена по повод на подготовката на всички материали и документи, свързани с дейността по връзки с инвеститорите.

6. Организира изготвянето на анализи и информация за капиталовия пазар с цел системно да информира ръководството на дружеството за състоянието и перспективите на капиталовия пазар, отношението на инвестиционната общност към дружествота и за основните акционери. 7. Отговаря за съставянето и изработването на документи, съдържащи информация за дружеството : 7.1.Изработване на формата, структурата и съдържанието на документите в съответствие с конкретните цели. Документи, съдържащи периодична информация; Документи, съдържащи последваща информация; Други нормативно изискуеми документи; Документи и материали с презентационен характер. 7.2.. Съставяне на конкретните документи в съответствие с утвърдените цели и структура.

8. Отговаря за избора на външни доставчици на услуги във връзка с дейността връзки с инвеститорите на дружеството. 9. Изготвя годишен отчет за своята дейност и го представя пред акционерите на годишното общо събрание.

10. Съвместно с корпоративния секретар, участва в организирането и провеждането на общите събрания на акционерите в съответствие с изискванията на законодателството в тази област . 11. Съвместно с корпоративния секретар следи законодателната рамка, подчинява и съобразява дейността по връзки с инвеститорите на дружеството с националните и европейски закони и регулации. 12. Съвместно с корпоративния секретар разработва, представя за утвърждаване по съответния ред и отговаря за изпълнението на програма за корпоративно управление и корпоративен календар на дружеството с цел да се осигурява спазване на принципите, които са заложени в Националния кодекс за корпоративно управление

13. Съвместно с корпоративния секретар съблюдава нормативната уредба, изискванията и ограниченията към дейността на дружеството във връзка с публичния статут. 14. Съвместно с корпоративния секретар подпомага и обслужва административно работата на управителните органи по повод на техните заседания, както и други дейности във връзка с корпоративното управление. 15. Съвместно с корпоративния секретар води протоколи от заседания на управителните органи и общо събрание на акционерите.

16. Управлява човешките ресурси в структурното звено, което ръководи, като осъществява основни дейности, свързани с планирането, организирането и контролирането на работата; подбора, обучението и развитието на хората в екипа, оценяване на тяхното трудовото изпълнение и мотивиране за постигане на по-високи резултати. 17. Подпомага осъществяването на програмата на дружеството за връзки с обществеността. 18. Изпълнява и други конкретно възложени от прекия ръководител задачи, които са свързани с целите на длъжността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
fallback