fallback

Кармата - новият играч в света на инвестициите

Социални компании се превръщат в нов клас активи за новаторски настроени инвеститори, чиито виждания са по-етични

08:32 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Социалните компании – дружества, които се надяват да придобият влияние върху обществото, като в същото време постигат и печалби, се превръщат в нов клас активи за новаторски настроени инвеститори, чиито виждания са по-етични и морални, особено за времената след финансовата криза.

„Да бъде разчистена финансовата система и да станем по-отговорни е златна възможност“, заяви бившата ръководителка във Phillips Electronics и настоящ социален предприемач Кристина Гопала пред CNBC.

Този тип инвестиране обаче не е за всеки, тъй като основна движеща сила на бизнеса са социални и екологични цели. Те не са средства за натрупване на лично богатство, тъй като преобладаващата част от тяхната печалба се реинвестира в допълнителни социални проекти.

Във Великобритания има повече от 55 хил. социални предприятия, които генерират оборот от над 27 млрд. лири годишно и които допринасят над 8 млрд. лири за годишния брутен вътрешен продукт на страната.

„Не става дума за инвестиране с цел максимизиране на печалбата. Това наистина е инвестиция, породена от мисия, при която може да бъде постигнат и измерен положителен ефект за обществото, а с това и да се постигне някаква печалба“, обяснява Найджъл Кершоу, изпълнителен директор на Big Issue Invest.

Въпросната компания е поделение на The Big Issue, социална компания, започнала издаването на списание, което дава възможност на бездомни и затруднени със запазването на жилището си хора възможността да печелят легитимен доход. Самата компания се е специализирала в осигуряването на средства за други социални компании и благотворителни организации.

Към 15 ноември Big Issue Invest е отпуснала над 6 млн. лири под формата на заеми и дялови участия на 29 социални компании. До сега дружеството не е било принудено да отписва лоши кредити, съобщава CNBC.

Основна причина за инвестиция в подобна ситуация е желанието на хората да имат някакво участие и контрол в развитието на каузата, към която инвеститорите се чувстват съпричастни. Това може да се види при социални компании като MEND, която осъществява изследвания в областта на напълняването при децата.

В момента тази компания е доста активна при създаването на тренировъчни програми, които се използват в някои от страните, където този проблем е най-тежък. При своя старт, MEND е получила средства от The Big Lottery и Sainsburys. Голяма част от предоставените суми е трябвало да се използват по определен от спонсорите начин.

Природата на т.нар. социално инвестиране е еквивалентна, или поне близка, до тази на дяловото инвестиране, където се наблюдава относително ниска ликвидност и сравнително дълъг инвестиционен хоризонт. Това прави така, че този сегмент се задвижва основно от сделки, при които инвестиционната възможност следва да се свързва със специфични проекти, които съвпадат със собствените идеи, очаквания и виждания на инвеститорите относно това, как трябва да се развива обществото.

Основните групи инвеститори са социални предприемачи и филантропи, които обикновено са богати хора. Много от тях са постигнали големи бизнес успехи и вярват, че могат да допринесат с предприемаческите си способности и таланта си или пък за тях обществената благодарност е съществен стимул за дейността.

Big Issue Invest стартира първия фонд за социални инвестиции на Острова, като неговата цел е да влага средства в бързорастящи социални дружества с потенциал да осигуряват финансова и социална печалба на вложителите си. Фондът гарантира минимум 5 на сто годишна възвращаемост на капитала, като инвеститорите трябва да влязат в него за срок от 10 години.

Фондът не дава „краткосрочни решения“, а инвеститорите в него трябва да имат дългосрочна гледна точка, казват неговите създатели. Основно предимство на инвестицията в подобна схема е личното удовлетворение и усещането, че се гони обществен интерес с преследването на обща кауза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
fallback